U Hrvatsku stiglo 190 izbjeglica, u Osijek dosad 16 izbjeglica iz Ukrajine

FOTO:OBŽ

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je u Hrvatsku do jutros ušlo 190 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih je 11 u motelu “Plitvice”, a ostali će biti smješteni u privatnom aranžmanu, dok teku pripreme za mogući masovniji val.

Božinović je nakon sjednice Vlade rekao novinarima da su dosad uspostavljena dva prihvatna centa – motel “Plitivice” i osječka Sportska dvorana, dok je u pripremi prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama.

Najveći broj ukrajinskih izbjeglica ide na poznate adrese, kod rodbine i prijatelja, mi se pripremamo za mogućnost masovnijeg izbjegličkog vala. Procjene europskih agencija i UNHCR-a kreću se od tri do pet milijuna ljudi, kazao je Božinović.

Radi se o velikom, nasilno izazvanom kretanju stanovnika pa se zemlje Europske unije pripremaju za njihov prijam, poručio je.

“U najmanju ruku pripremamo se za donošenje odluke o aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće imati limitiran na boravak od 90 dana, nego na duži period, godinu dana do tri godine, vidjet ćemo što će se preporučiti i odlučiti”.

Također je bitno da se izbjeglice može ne samo zbrinuti nego i uključiti u tržište rada u zemljama u kojima se budu našli, kaže Božinović.

Ukrajinski državljani pri dolasku u Hrvatsku se evidentiraju, postoje propisi koji će se primjenjivati u tim situacijama, o njima vodi brigu Hrvatski crveni križ, pogotovo ako je potrebna psihološka ili socijalna pomoć.

“Sustav postoji, a na razini EU-a razgovaramo da se neke stvari dodatno olakšaju kako bi se tim ljudima omogućilo stabilnije razdoblje boravka u zemljama članicama”, rekao je Božinović.

U Osijek dosad stiglo 16 izbjeglica iz Ukrajine

U osječki centar za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, u sportskoj dvorani “Jug”, do sada je stiglo 16 osoba koje su nakon registracije smještene na području Vukovarsko- srijemske i Osječko- baranjske županije, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

U nedjelju su u prihvatni centar stigle dvije obitelji: jedna petoročlana, koja je nakon registracije otišla u dogovoreni smještaj u Vukovarsko-srijemsku županiju i jedna četveročlana koja je imala dogovoren smještaj u Osječko-baranjskoj županiji.

Dvije obitelji s ukupno sedam osoba koje su stigle u ponedjeljak ostale su na području Osječko-baranjske županije.

Prihvatni centar u sportskoj dvorani “Jug” osmišljen je za privremeni smještaj ukrajinskih izbjeglica, u kojem će se registrirati radi dobivanja izbjegličkog statusa.

Ondje je trenutno postavljeno 100 kreveta, a u dvorani je moguće osigurati smještaj do 300 osoba.

Zasad u prihvatnom centru nema osoba na smještaju