U kazališnoj svadbi „svira“ TS Kas, vesela komedija uskoro premijerno pred belomanastirskom publikom

foto:MB PRESS

Početkom godine, jedino baranjsko kazalište, Gradsko kazalište Beli Manastir na korak je do novog premijernog naslova. Nakon uspješnih drama, „Dnevnik Anne Frank“ i „Novac moje krvi“, kazalištarci su se odlučili za veselu tamburašku komediju „Ženidba i udaja“.

Tijekom ove kazališne sezone (2018./19.) najprije su „izbacili“ novu predstavu za djecu „Božićno pismo“. Do kraja kazališne sezone očekuju ih još dva premijerna naslova za odrasle, „Ženidba i udaja“ i monodrama „Moj alter ego i ja“, premijera predstave za mlade „Mržnja koju siješ“ u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske, usjerena na borbu protiv govora mržnje, te nova predstava za djecu. Na repertoaru igraju i reprizne naslove za djecu: „Pale sam na svijetu“, „Put po svijetu“ i „Priča o prometu“, te za odrasle: „Sljedeći“, „Dnevnik Anne Frank“ i „Novac moje krvi“.

Nova komedija, „Žendiba i udaja“ okupila je niz kazališnih stručnjaka i profesionalaca s kojima ovo kazalište surađuje. Djelo, po motivima Jovana Sterije Popovića rađeno je u adaptaciji i dramatizaciji Jana Kerekeša, snage kazališta „pojačane“ su akademskim glumcem Ivanom Vukelićem, u ulozi mladoženje kao i stručnim timom, režiju i scenski pokret radi osječka glumica Petra B. Blašković, za kostime je zadužen Zvonko Majdiš, za scenografiju Davor Molnar, a za svjetlo i ton Zoran Herman. Radnja predstave smještena je u sadašnjost, a riječ je o laganoj, veseloj komediji u kojoj jedna siromašnija obitelj ima kći „ s felerom“ koja je prešla 30-tu i nikako da se uda. Zanimljivu ulogu djevojke ponijela je Daniela Taslidžić Herman, dok je uloga mladoženje povjerena mladom akademskom glumu Ivanu Vukeliću (trenutno igra u vinkovačkom kazalištu u „Staklenoj menažeriji“). Uloga neobičnog posrednika povjerena je Nebojši Šimiću, a roditelje su „oživjeli“ Šandor Čaplar i Nevenka Kolesarić. Roditelji djevojke dolaze do ideje da putem posrednika pronađu idealnog zeta. Posrednik ga pronalazi i dovodi, no jesu li njih dvoje idealan par i hoće li se vjenčati, publika će otkriti na premijeri, koja se očekuje uskoro.

U predstavi uz glumce sudjeluje i tamburaški sastav KAS, koji će uz izvrstan vokal Dinka Glavaša, svojim najpoznatijim glazbenim hitovima upotpuniti predstavu. Pokrovitelj predstave je HEP d.d.