U nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena, ali nemojte još gasiti dnevna svjetla na automobilima

foto: Pixabay/Ilustracija

Za vikend prelazimo na ljetno računanje vremena, točnije u noći sa subote 30. ožujka na nedjelju 31. ožujka kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.

No promjena na ljetno računanje vremena vas može zavarati kada je riječ o paljenju i gašenju dnevnih svjetala na automobilu. Od 1. travnja više ne morate danju imati upaljena svjetla na automobilu. Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda, koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu.

Naime, u članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019) na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. Motocikli i mopedi cijele godine moraju imati upaljena svijetla za vrijeme vožnje, pa se njihovim vozačima ovdje ništa ne mijenja.

Osim prelaska na ljetno računanje vremena, kraćeg sna i paljenja i gašenja svjetala na autu dolazi nam na red i jeftina i skupa struja. Ovo je podsjetnik za sve one koji kod kuće nastoje trošiti manje električne energije.

Iz HEP-a navode da će se prelaskom na ljetno računanje vremena električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavati prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi (NT). Dakle, sva kućanstva s dvotarifnim brojilom, ako žele uštedjeti, moraju s paljenjem perilice rublja ili suđa pričekati 22 sata.

Zimsko računanje vremena zapravo je standardno vrijeme, a s ljetnim se računanjem vremena krenulo da se iskoristi više dnevnog svjetla ljeti. Tako se globalno postiže velika ušteda energije, a zbog veće se vidljivosti u drugom dijelu dana također događa manje prometnih nesreća, ali i kriminalnih aktivnosti.

Kako smo i sami svjesni, promjene vremena dva puta godišnje narušavaju čovjekov bioritam, tih smo dana neispavani, razdražljivi.

Stoga je Europski parliament za 2021. godinu bio najavio ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje. No, europske se zemlje oko toga nisu uspjele dogovoriti, pa je situacija i dalje kakva jest: prebacujemo se iz zimskog u ljetno računanje i obratno, piše Večernji list.