U Osijeku otvoren Regionalni centar za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

foto;OBŽ

U zgradi bivšeg Hotela Mursa u Osijeku jučer (4. ožujka 2022. godine) upriličeno je otvorenje Regionalnog centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, najvećeg takvog centra u Hrvatskoj,  Svečanosti su nazočili savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Lewis Fleming, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, predstavnici veterana i udruga iz Domovinskog rata te drugi uzvanici.

Kompletan projekt i preuređenje tog prostora koordinirala je američka vojska, odnosno Korpus inženjera vojske SAD-a (US Army Corps of Engineers), koja je i financirala projekt vrijedan 328.832,00 američkih dolara, odnosno 2,1 milijuna kuna. Projekt je trajao od listopada 2020. do prosinca 2021. godine kad su završeni građevinski radovi.

Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Lewis Fleming izrazio je zadovoljstvo što nazoči obilježavanju završetka radova na Regionalnom centru u Osijeku.

– Vlada SAD-a je ponosan partner Hrvatske u ovom i mnogim drugim projektima. Suradnja koju smo ostvarili s Ministarstvom hrvatskih branitelja će se proširivati i produbljivati te ćemo nastaviti pružati potporu hrvatskoj Vladi u osiguravanju usluga za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. To je vidljivo posebno danas kada smo suočeni sa situacijom koja se odvija u Ukrajini. Ponosni smo partner jer obje naše države visoko cijene službu i žrtvu naših vojnika i naših branitelja te prihvaćamo svetu obvezu da skrbimo za njih kada se vrate svojim domovima. Naše strateško partnerstvo s Hrvatskom ostaje snažno i nastavlja rasti, a Veleposlanstvo SAD-a se raduje nastavku zajedničkog rada s hrvatskom Vladom u smislu podrške hrvatskim braniteljima – kazao je Fleming.

– Velike su poveznice SAD-a i Hrvatske koje traju od naše samostalnosti, osobito kada govorimo o Domovinskom ratu jer znamo koliko nam je pomogao SAD-e posebno u akciji Oluja i oslobađanju hrvatskog teritorija 1995. godine. I nakon završetka Domovinskog rata SAD-e sudjeluje u oporavku, uključivanju i rehabilitaciji svih koji su u vrijeme Domovinskog rata bili pripadnici HV-a i sudionici oružanih sukoba, kojima danas treba pomoći, i na tomu im se zahvaljujem. Danas je bitno naglasiti nevjerojatnu povezanost i sličnost oružanog sukoba u Ukrajini i oružanog sukoba koji je prije 31 godinu započeo u Hrvatskoj. Možda je pravi trenutak da osvijestimo javnost i sve nas koji živimo u Hrvatskoj, sve koji su se borili za samostalnost i neovisnost RH te tada bili spremni goloruki izaći pred tenkove i treću po snazi armiju u Europi. I pobijediti ih. Danas gledamo sličnu situaciju. Ukrajinski narod se gotovo goloruk bori s drugom ili trećom vojskom svijeta na isti način i za istu stvar kao i mi 1991. godine. Želim i s ovog mjesta iskazati punu potporu ukrajinskom narodu, a ovdje smo organizirani i spremni prihvatiti i pomoći izbjeglicama, što već radimo, naravno u suradnji s našim gradovima i stožerima, uz pomoć EU i SAD koji se također uključuju u zbrinjavanje izbjeglica i rješavanja njihovih problema – rekao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je da Osječko-baranjska županija u potpunosti na raspolaganju u svim projektima koji se tiču veterana i rehabilitacije osoba koje su 1991.-95. nosili oružje i hrvatsku uniformu te se nada da će upravo ovaj centar puno pomoći u rehabilitaciji branitelja i rješavanju njihovih životnih problema.

– Regionalni centar je dokaz da Hrvatska brine o svojim braniteljima i čini sve kako bi im olakšala život i podigla kvalitetu života. U Gradu Osijeku također brinemo o svojim braniteljima. Pri Uredu Gradonačelnika imamo Odbor za branitelje koji svakodnevno komunicira s braniteljima, nudi im profesionalnu pomoć i radi na poboljšanju kvalitete života u Osijeku – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini rekavši kako Slavonija suosjeća i nudi svaku pomoć,  a u Osijeku je uspostavljen prihvatni centar za izbjeglice.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved zahvalio je – kako je rekao – našim strateškim prijateljima, SAD-u na dosadašnjoj suradnji i potpori u procesu uspostave i uređenja ovog veteranskog centra. Rekao je kako je cijelim projektom upravljao korpus inženjera američke vojske te da su radovi obuhvatili projektiranje i izvođenje građevinskih radova unutarnjeg uređenja, saniranja krovišta i djelomično radove na vanjskom uređenju.

– Naša Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem od 2016. godine ulaže iznimne napore u pogledu osmišljavanja i provedbe odgovarajućih mjera u odnosu prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata. Na području Osijeka naš Centar za psihosocijalnu pomoć na godišnjoj razini pruža više od 9.000 potpora. Ponosan sam što ovdje stvaramo uvjete za multidisciplinaran pristup svih sastavnica tijela i službi koje pružaju potporu hrvatskim braniteljima i rješavaju njihove potrebe. Ovdje će zajednički raditi Područna jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, Centar za pružanje psihosocijalne pomoći, Komisija koju smo na osnovu Zakona o hrvatskim braniteljima osnovali kako bi bili što dostupniji na jednom mjestu za pružanje svih oblika potpore i usluga – kazao je ministar Medved te dodao kako će i ukrajinski branitelji u ovome centru imati na raspolaganju sve oblike rehabilitacije i oporavka.