U požaru ozlijeđena dva vatrogasca, borba s vatrom će trajati cijeli dan

foto: MB Press

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković stigao je tijekom prijepodneva u Osijek na požarište Drave International na kojem se od ranih jutarnjih sati gasi požar.

“Trenutačno se na požarištu nalazi 180 vatrogasaca, 82 vozila, podignut je i robot civilne zaštite koji je pomogao u presijecanju samoga požarišta. Velika je opasnost, gori plastika, mljevena plastika, uskladištena plastika. Za sada su ozlijeđena dva vatrogasca koja su zbrinuta. Cijela ekipa prve smjene koja je radila čitavu noć su na trijaži u Hitnoj medicinskoj službi. Za sada nema dojave da je došlo do otrovanja. Zamijenjene su snage i vatrogasci zajedno s pripadnicima civilne zaštite nastavljaju sa gašenjem požara koji je još uvijek aktivan, a biti će i do kraja dana aktivan.” rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Uskoro stiže novo sredstvo kojim će se pokušati ugasiti požar, a dodat će se u vatrogasne kamione, nadodao je.

“Tijekom cijeloga dana potrebno je kontrolirati kakvoću zraka, kakvoću tla i vode. Posebno u smjeru vjetra”, rekao je.

Glavni zapovjednik Tucaković je još jednom zamolio sve građane da zatvore prozore i da se pridržavaju svih uputa koje daju županijski i gradski Stožeri.

Zatim se osvrnuo na pitanje dolaska kanadera. “Razmatrali smo dolazak zračnih snaga međutim odlučeno je da to nije danas moguće zbog sitnih čestica u zraku i da se ne bi dogodilo još veće zlo”, rekao je Tucaković i napomenuo da će se s gašenjem nastaviti tijekom cijelog dana.

Na požarištu Drave International izjavu je dao i župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Situacija je velike i opasne ugroze jer samo saniranje će trajati i godinama, sanirat će se ogromnim sredstvima i tu štetu trebaju snositi prvenstveno vlasnici i one službe koje nisu na vrijeme reagirale., rekao je župan Ivan Anušić.

“Koordinirano brinemo o svemu što možemo – kvaliteti vode i zraka, a brzo ćemo imati te podatke i bit će javno objavljeni. Apeliram da oni koji ne moraju ne izlaze van i neka zatvore prozore i vrata jer dim je opsežno preuzeo dobar dio županije i trebat će vremena da se iščisti. Ovim putem tražim da se iz forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi oni stručnjaci, forenzičari koji će utvrditi razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koji se već 20 godina upozorava i mi pokušavamo doći do informacija i izvijestiti nadležne službe kako se ovdje deponira milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane zemljom, koje su upravo sinoć izazvale ovaj velik požar” rekao je Anušić i dodao: “Ovo je situacija velike i opasne ugroze jer samo saniranje ovog prostora će trajati i godinama, sanirat će se ogromnim sredstvima i tu štetu trebaju snositi prvenstveno vlasnici i one službe koje nisu na vrijeme reagirale.”

“Svi mi koji ovdje živimo bili smo svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe. Očekujemo odgovore, ali ovdje se moraju uključiti najviše državne instance”, dodao je Anušić navodeći da je “ogromna šteta već napravljena”.