U Top 10 najprodavanijih mobitela u 2021. samo 3 su Android

foto: pixabay

Tržište pametnih telefona tijekom pandemije koronavirusa prošlo je, a prolazi još uvijek, zanimljive faze. Koje su pomogle Appleu te ga učvrstile na tronu kao proizvođača koji stoji iza najpopularnijih uređaja na svijetu. Vidjelo se to i u prošloj godini…

Do toga se nije došlo samo tako. Počelo je sa svibnjem 2019. i sankcijama za Huawei, da bi se potom nastavilo tijekom pandemije koronavirusa i nestašice komponenti. Na trenutak je Xiaomi uspio malo “uzdrmati” tržište i srušiti Apple i Samsung s vrha, no ta kineska kompanija nije se baš snašla na vrhu. Odnosno, nije imala što za ponuditi u onom najluksuznijem segmentu.

Kroz sve te krize, Apple je ostao neokrznut jer njegova se prodaja temelji na onima dubljeg džepa i onima u zapadnijim dijelovima svijeta, gdje je oduvijek fokus svih kompanija. Pa čak i kad stignu nestašice, oni koji imaju novca i oni koji su u najbogatijim zemljama, doći će do onoga što im treba lakše od ostalih.

Rezultat je to da se iPhone 12 pozicionira kao najpopularniji pametni telefon u 2021. s 2,9 posto udjela u prodaji, iza njega je iPhone 12 Pro Max s 2,2 posto, iPhone 13 i iPhone 12 Pro s 2,1 posto, iPhone 11 s dva posto. Tek na šestom mjestu našao se jedan Android uređaj – Samsung Galaxy A12 s također dva posto. Odmah iza je Xiaomi Redmi 9A s 1,9 posto.

Na osmom i devetom mjestu ponovno je Apple – iPhone SE 2020 s 1,6 posto i iPhone 13 Pro Max s 1,3 posto. Listu deset najprodavanijih u prošloj godini zatvara Xiaomi Redmi 9 s 1,1 posto.

Kao što se može vidjeti, svi Android uređaji su redom oni niže klase, u cjenovnom rangu do 250 američkih dolara. Kao takvi su popularni u poslovnom svijetu, gdje se nude zaposlenicima za službene uređaje, kao što su popularni kod onih koji žele više za manje.

S druge strane, Apple je došao do povećeg udjela s najskupljim modelima te u tom smislu ponovno profitirao više od ostalih. Uostalom, za američkog je giganta prošla godina bila rekordna u svakom smislu. Dakle, dok nekome smrkne…