U trećem kvartalu više prevezene robe željeznicom, ali manje putnika

foto:Pixabay

Na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj u trećem tromjesečju 2021. teretnim željezničkim prijevozom prevezeno je 4,9 posto više robe uz gotovo isti broj ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju to podaci HAKOM-a.

HŽ Cargo prevezao je 5,7 posto više robe i ostvario 2,6 posto manje tonskih kilometara, a istodobno su novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 4,3 posto više prevezene robe i 3,4 posto više tonskih kilometara.

Novi prijevoznici na kraju trećeg tromjesečja imaju udjel od 57,4 posto u ukupno prevezenoj robi i 44,7 posto u ostvarenim tonskim kilometrima. Uspoređujući vrste prijevoza po ostvarenim vlak-kilometrima, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 33,1 posto, a prijevoz putnika preostale dvije trećine.

Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak-kilometara s 56,7 posto imao je HŽ Cargo, a 10 novih prijevoznika tereta ostvarilo je ostatak. Vlak-kilometara je ukupno manje za jedan posto pri čemu je HŽ Cargo imao 1,8 posto manje, a novi teretni prijevoznici 0,1 posto više vlak-kilometara.

HAKOM ističe kako je putnički prijevoz imao je 3,9 posto manje vlak-kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Broj prevezenih putnika smanjen je za 2,9 posto, a broj putničkih kilometara povećan za 41,7 posto.