U velikom finalu Vinskog-bor maratona natjecalo se 2600 natjecatelj!

Ovog vikenda nastavila su se turistička događanja u Baranji. Kao što je poznato najviše događanja u Baranji dešavaju se upravo u jesen, nakon Najveće hrvatske fišijade stigla je druga velika manifestacija, a to je Vinski-bor maraton u Zmajevcu. Vinski-bor maraton započeo je svojim prvim danom, u petak, s Premium-bor vinskim maraton u kojemu je sudjelovalo oko 2000 natjecatelja, a još barem toliko posjetitelja. Jučer je održano veliko finale, Vinski-bor maraton, u kojemu je sudjelovalo oko 2600 natjecatelja koji su obilazili 27 podruma u Zmajevačkim surducima.

Svake godine ova manifestacije raste te je definitivno dokaz kako je Baranja zlatna regije kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Osim po broju natjecatelja i posjetitelja kvaliteta ove manifestacije se prepoznaje u tome što je ovo već 14. Vinski maraton, a broj posjetitelja samo raste. Također, 70% natjecatelja, stalni su natjecatelji koji se u Baranju samo radi ove manifestacije vraćaju iz godine u godinu.

”Osječko-baranjska županije itekako se ponosi našom zlatnom, crvenom, čarobnom Baranjom, Zmajevcem koji je pun gatora, surduka, po kojima je Baranja poznata, na koncu Baranja je i perjanica kontinentalnog, odnosno ruralnog turizma na našem području.”  Komentirala je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije.

Vinski maraton ne bi bio moguć bez lokalne samouprave i privatnih inicijativa koji su ovu priču i pokrenuli. Prva izdanja Vinskoga maratona bili su posjećeni ponajviše lokalnim ljudima, dok danas privlači posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i regije. Iako je kontinentalna Hrvatska sve više pokušava probiti kao turistička destinacija, upravo Vinski maraton jedna od manifestacija koja privlači posjetitelje u ove krajeve.

”S punim pravom možemo koristiti epitet jedne od najmasovnijih, najuspješniji vinsko-turističkih, ne manifestacija nego priča i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji. Naravno sve s ciljem promocije općine Kneževi Vinogradi, u konačnici i Baranje kao jedne turističke destinacije s naglaskom na promociji naših vrhunskih vina, vrhunskih vinara, naših autohtonih vinskih podruma, koje ovdje zovemo gatori, autohtonih vinskih cesta, koje ovdje zovemo surducima i to su stvari koje su jedinstvene, toga u svijetu nema i to je cilj da upravo šira javnost dozna za ove naše specifičnosti.” – naglasio je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić.

Od organizatorice, Gabrijele Gerštmajer saznajemo kako se svake godine radi na poboljšanju manifestacije i na njenom razvoju jer s obzirom na sveukupni broj posjetitelja ovo prelazi lokalne mogućnosti i okvire. Posebnost je ove godine u Premium bor maratonu, tijekom kojega su se mogla kušati isključivo vina s ocjenom većom od 83 boda ili ona u čijim je rješenjima o puštanju vina u promet broj bodova minimalno 80. Ostaje nam vidjeti što se sprema za iduću godinu i 15. Vinski-bor maraton.