U županiji novopozitivno 469 osoba

foto: pixabay

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije novopozitivno je 469 osoba od 879 testiranih, izvijestio je danas županijski Stožer civilne zaštite.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova: Osijek 240, Đakovo 63, Našice 28, Valpovo 14, Belišće 12, Beli Manastir 9 i Donji Miholjac 4 i općina: Čepin 40, Darda 11, Antunovac i Erdut po 10, Podgorač 5, Bilje i Petrijevci po 4, Koška 3, Bizovac i Draž po 2, Drenje, Đurđenovac, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Magadenovac, Satnica Đakovačka, Strizivojna i Vuka po 1.

Na bolničkom liječenju je 97 osoba pozitivnih na koronavirus od kojih je 14 na respiratoru.

Preminulih osoba nema.

U samoizolaciji je 1.821 osoba.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je cijepljeno ukupno 65,7 % odraslog stanovništva.

Od 17. do 23. siječnja 2022. godine na punktovima putem javnih poziva, u ljekarnama, u bolničkim ustanovama, putem mobilnih timova i obiteljskih liječnika ukupno je cijepljeno 5.071 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 371, drugom dozom 329 i dodatnom (docjepnom ili trećom dozom za imunokompromitirane osobe) 4.371 osoba.

Od 19. do 25. siječnja policijski službenici proveli su 134 provjere osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje te mjere (u Belom Manastiru). Obavili su i 656 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu su utvrdili 2 kršenja propisanih mjera (u Osijeku i Valpovu).

Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite OBŽ na kojoj je razmatrano aktualno epidemiološko stanje. Između ostalog, zaključeno je da ostaje na snazi preporuka da se nastava za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola te nastava u srednjim školama održava po modelu C (online), dok učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola pohađaju nastavu po A modelu. Međutim, članovi Stožera naglašavaju da je riječ o preporuci, a odluku o modelu nastave treba donositi na razini škola i u skladu s epidemiološkim stanjem u svakoj školi, što se zapravo i događa. Na primjer u Gradu Osijeku šest od ukupno 21 škole u cijelosti provodi na online nastavu, a s druge strane tri srednje škole već su donijele odluke o povratku na A model nastave.