U županiji rođeno 2.335 djece, najpopularnija imena Andrej i Ana

Početak Nove godine je vrijeme za učiniti kratki rezime prošle, pa tako kao i prethodnih godina donosimo informacije o broju rođene djece, najčešćim imenima novorođenih beba te broju sklopljenih i razvedenih brakova.

Tijekom 2022. godine u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Općoj bolnici Našice rođeno je  2.214 djece, a sveukupno je rođeno 2.335 djece čiji roditelji imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije. U KBC-u Osijek rođeno je 175, a u Općoj bolnici Našice 35 beba manje nego godinu prije čime se, unatoč padu broja rođene djece u odnosu na prošlu godinu, vraćamo na brojke rođene djece ali u razdoblju prije pandemije kovida.

Naime, 2021. godina je bila uistinu rekordna s rođenih 2.580 beba što je činilo značajan iskorak u odnosu na godine prije.

Najčešća muška imena u 2022. godinu bila su Andrej, Ante, Borna, Dino i David, a nakon nekoliko godina više među prvih pet ne bilježimo Luku, Petra i Šimuna.

I na popisu najpopularnijih imena za djevojčice došlo je do smjene Mie, Tene i Sare, pa su u prošloj godini najpopularnija imena bila Ana, Anja, Ema, Ena, Eva, Dora i Elena.

I u protekloj godini rođeni su mališani kojima su roditelji nadjenuli pomalo neobična imena od kojih izdvajamo za dječake Rej Jan, Eliot, Aster, Kael, Dan David, Iv, Marat, Lu, Enzo i Oli, a među djevojčicama imamo Noemi Abi, Lumi, Lilibeth, Alena, Sia, Virna, Dita Mia, Mei, Elin, Liora, Cataleya i Hela.

Prva beba u 2023. godini, rođena na području Osječko-baranjske županije je David Arambašić, rođen u KBC-u Osijek u jutarnjim satima prvog dana ove godine.

Tijekom posljednjih godina u svim gradovima Osječko-baranjske županije raste broj prijavljene djece u dječjim vrtićima, čemu u prilog ide činjenica da se broj rođene djece ipak postepeno povećava, ali da raste i broj povratnika iz inozemstva te broj zaposlenih roditelja. U prošloj godini bilježimo rekordno visoku zaposlenost. Prema zadnje dostupnim podacima za studeni 2022. godine, na području Osječko-baranjske županije bilježimo 91.715 zaposlene osobe.