Učestale upale sinusa: Ima li pomoći?

foto: Pixabay

Ako ste se jednom susreli s upalom sinusa, vjerojatno ste nakon toga još puno puta imali ovaj problem. Upala sinusa najčešće se javlja od jeseni do proljeća, dok su temperature zraka niže, a istovremeno je i sezona upala dišnih puteva i ostalih respiratornih tegoba. Problem ne mora nužno krenuti od sinusa, već se u tijelu stvara upala uzrokovana bakterijom ili virusom i postupno, kako upala slabi imunitet, ona stiže i do sinusa. Sluznica dodatno otežava stvar jer se upravo na vlažnim i toplim podlogama infekcije još lakše razvijaju i šire. Upravo upalu sluznice nazivamo upalom sinusa, odnosno sinusitisom.

Kako prepoznati upalu sinusa?

Prednost kod sinusitisa jest što ćete ga uglavnom vrlo lako prepoznati. Bol može biti izražena u sinusa, no može se javiti i kao intenzivna glavobolja. Često je bol popraćena otežanim disanjem, potpuno začepljenim nosom ili učestalim slijevanjem sluzi iz sinusa u grlo ili nos. Kod akutne upale simptomi prolaze bitno brže nego kada se radi o kroničnoj upali sinusa, navodi Mamin kutak.

Najčešći simptomi upale sinusa:

  • Začepljen nos
  • Otežano disanje
  • Glavobolja (najčešće izražena u čeonom dijelu)
  • Sinusi bolni na dodir (bili oni čeoni ili oni oko očiju, nosa i prema obrazima)
  • Klasični simptomi infekcije (izbacivanje sekreta, povišena tjelesna temperatura, slabost i malaksalost)

Upalu sinusa poprilično je jednostavno dijagnosticirati, prvi korak je uzimanje brisa sluznice i krvne pretrage kako bi se utvrdilo je li uzročnik virus ili bakterija. Ponekad je potrebna rinoskopija i RTG snimanje sinusa, a kod čestih upala se nekada savjetuje i CT sinusa.

Liječenje upale sinusa

Kojom metodom će se upala liječiti uvelike ovisi o tome koliko su upale česte, koliko su izraženi simptomi i koliko dugo infekcija traje. Kao prvi korak postoje brojne kapi za nos koje djeluju simptomatski i olakšavaju disanje, nakon toga se kod bakterijskih infekcija sinusa kreće sa liječenje antibioticima. Savjetuje se i uzimanje lijekova protiv bolova, ali i često inhaliranje. Upravo inhaliranje razrjeđuje sluz i može biti od velike koristi, bez obzira inhalirali se tek fiziološkom, dodavanjem lijekova ili eteričnim uljima.

Kod kroničnih infekcija često se uvode i kortikosteroidi u liječenje, antibiotici i lijekovi za ublažavanje simptoma. Kada se svi ostali oblici liječenja iscrpe, tada se razmatra i operacija.

Kako spriječiti buduće upale sinusa?

Da je buduće upale moguće spriječiti. vjerojatno bi baš svaka osoba koja je jednom imala upalu sinusa posegnula za ovim magičnim lijekom. No, nažalost, ne postoji. No, postoje određene metode kojima se može smanjiti rizik od nastanka budućih upala. Evo kako to učiniti:

  • Pojačana higijena nosa (ispiranje fiziološkom otopinom, inhaliranje)
  • Izbjegavanje udisanja hladnog zraka
  • Izbjegavajte zagušljive i zadimljene prostorije
  • Ako je zrak u prostorima u kojima boravite suh, važno je povećati vlažnost
  • Jačajte imunitet zdravom prehranom