Udruga Tradicijom za budućnost iz Petlovca obilježila 10 godina rada

Prije 10 godina, točnije 12. veljače 2012. godine na inicijativu Roberta Perčić okupilo se nekoliko entuzijasta koji su osnovali udrugu po nazivom Udruga Tradicijom za budućnost i to s ciljem za očuvanjem tradicije i običaja naših starih.

Od samog početka Udruga je najviše usmjerila svoj rad na djecu i mlade i već u prvoj godini djelovanja članovi su sudjelovali na raznim edukacijama kao što je edukacija o starim zanatima, etno radionice, izrada suvenira, na okruglim stolovima vezanim za rad s djecom i o ženskim pravima a i bilo je zapošljavanja kroz program javnog rada. Također su i sami održavali razne radionice edukativnog karaktera vezane uz tradiciju te su time s djecom oživjeli neke sare običaje poput olimpijada starih sportova za svu djecu, izrada medenjaka, obnovili su stari međimurski običaj Štefanjskog čestitarenja i drugo.

U ovih deset godina održavali su dječju radionicu bojanje pisanica na tradicionalan način, koje su potom na sam Uskrs dijelili ispred župne crkve svim mještanima, a tradicionalno su organizirali radionicu pod nazivom „Potraga za pisanicama”. Dijelimo su paketiće za svu djelu povodom Svetog Nikole i za Uskrs.

Sudjeluje na većim manifestacijama kao što su Jesen u Baranji, Tradicionalna proslava svetkovine Velike Gospe u Popovcu, Advent u Baranji, Proljetni vašar u Karancu kroz prodaju suvenira i ručnih radova koje izrađuju u sklopu radionica.

Također sudjeluju na manifestaciji Peteračke buše i Baranjski bećarac. Sudjelovali su na Đakovačkim vezovima, a članovi udruge odlazili su u Ptuj u Sloveniju i u Makarsku zajedno s udrugom „Peteračke buše” na karneval te su izradili suvenire kao prigodan poklon za gostovanje. Predstavili su se na jesenskom Zagrebačkom velesajmu i na sajmu lova i ribolova u Osijeku.

godine pokrenuta je mala dječja folklorna sekcija, a u rujnu iste godine s radom je krenula velika folklorna skupina Kraluši. Folklorne skupine su vrijedno radile te 2014. godine bilježili i prvi nastupe, a krajem godine smo održali prvi godišnji koncert folklorne sekcije i obilježili prvu godinu postojanja.

Jedno od većih postignuća Folklorne sekcije Kraluši je bilo gostovanje izvan svoje županije i uspješno predstavili svoj rad i Općinu Petlovac na 11. po redu manifestaciji „Tak se negda pri nama delale” u Gotalovcima.

U jesen 2016. godine rodila se ideja da u svom selu, članovi Udruge pokrenu jednu od najljepših manifestacija koje su osmišljene u kuhinji Turističke zajednice Baranje „Advent u Petlovcu“. Po prvi puta mjesto oblači adventsko ruho koje je imalo za tradiciju narednih par godina.