Udrugu Inkluzivna kuća Zvono u Belišću posjetili Milanović i Anušić

Udrugu Inkluzivna kuća Zvono u Belišću danas posjetio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a posjetu su se pridružili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković. Primili su ih predsjednica Udruge Mira Anić, njeni suradnici i članovi. Predstavili su njihov rad, koji se između ostalog osigurava kroz europske fondove, a potporu im pruža i Osječko-baranjska županija. Predsjednik Milanović pohvalio je rad Udruge te naglasio da su njihove aktivnosti plemenite, lijepe i inteligentno osmišljene.

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju “Zvono” osnovana je 2003. godine od strane roditelja djece i mladih s poteškoćama u razvoju na području gradova Belišća i Valpova te prigradskih naselja. Temeljni motiv rada Udruge je pomoć roditeljima djece i mladih s teškoćama u uključivanju u sustav socijalne skrbi i odgojno-obrazovni proces. Provodeći trogodišnji program prevencije institucionalizacije, osigurali su i rad mobilnog stručnog tima koji koordinira djelatnike u tom procesu, roditelje i djecu s poteškoćama i osigurava podršku kod uključivanja djece u odgojno-obrazovni proces. Kao partneri su uključeni i vrtići oba grada, Centar za socijalnu skrb te osnovne škole. Također, udruga radi na razvijanju socijalnih i praktičnih vještina svojih članova kako bi se mogli aktivno uključiti u život zajednice, a ima i niz drugih aktivnosti.

U svakodnevne aktivnosti Udruge uključuje se oko 25 mladih i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, oko 15 djece predškolske i školske dobi koje uključuje u redovan odgojno-obrazovni sustav te oko 30 mladih u programima za mlade. Udruga sudjeluje kao partner u projektima VirtuOs Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, s udrugom AIESEC radi na razmjeni studenata, u osiguravanju pomoćnika u nastavi i mnogim drugim projektima, što provode njeni stručni i motivirani članovi.