Uhićen 72-godišnji Osječanin zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i streljiva

foto: MB Press/Ilustracija

U pretrazi doma na području Osijeka pronađena minsko-eksplozivna sredstva, oružje i streljivo. Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske uz prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Osijeku, izvijestila je u petak PU osječko-baranjska.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika II. policijske postaje Osijek utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 72-godišnjak počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku policijski službenici su jučer na širem području Osijeka obavili pretragu doma i drugih prostorija kojima se koristi 72-godišnjak, kojom prilikom je pronađena i uz potvrdu oduzeta ručna bomba, topničko eksplozivno streljivo, dva trotilska metka, detonatorski upaljač, eksplozivni dio mine, 100 metaka s pripadajućim nosačima, dva spremnika za metke, automatska puška i optički ciljnik vojnog podrijetla. Ubojita sredstva izuzeo je policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, stoji u policijskom izvješću.

Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske uz prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Akcija „Manje oružja, manje tragedija“

Policija poziva građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Mole da takva sredstva ne donose u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja.

O namjeri predaje mogu obavijestiti policiju na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, poručuju iz policije.