Ukida se popis stanovništva, evo što će ga zamijeniti

FOTO: Pixabay

U četvrtak je Vlada uputila prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva u Sabor. Usvajanjem ovog zakona prestat će potreba za provođenjem Popisa stanovništva, a Središnji registar će povezati podatke iz svih postojećih evidencija s punom primjenom od lipnja 2026.

“Novo Zakonom dobivamo alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati one sugrađane kojima je pomoć nužna i potrebna,” izjavio je premijer Andrej Plenković.

Prema prijedlogu, Središnji registar stanovništva bit će elektronički vođena službena evidencija u kojoj će se povezati podaci iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih nadležnih tijela. Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, bit će odgovorna za vođenje Registra.

“U Registar će se upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, strancima s prebivalištem ili boravkom u Hrvatskoj te hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske, čime ćemo po prvi put imati evidenciju o našim državljanima izvan Hrvatske,” pojasnio je ministar financija Marko Primorac.

Registar će sadržavati podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima, podatke o srodstvu i kućanstvima. Ovi podaci će biti dostupni na jednom mjestu te će omogućiti ostvarivanje socijalnih i drugih prava, provođenje istraživanja i učinkovito vođenje upravnih, poreznih i drugih postupaka.

U posebnom dijelu Registra mogu se nalaziti i podaci dobiveni na temelju dobrovoljnih izjava o izvanbračnoj zajednici ili neformalnom životnom partnerstvu, vjeri, materinskom jeziku i nacionalnosti.

Formiranjem Registra prestat će potreba za Popisom stanovništva. Sredstva za provedbu Zakona osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 12,8 milijuna eura bez PDV-a. Postupno ustrojavanje Registra započet će tijekom 2025. godine, a puna primjena se očekuje od 1. lipnja 2026.

Osnivanje Registra predstavlja veliki reformski iskorak, naglasio je Primorac, dodajući kako će se prikupljanje i obrada osobnih podataka provoditi sukladno propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka.

Ministar Primorac je također istaknuo važnost vođenja jedinstvene elektroničke evidencije rada i evidencije neaktivnih osoba radi lakšeg otkrivanja prekršitelja i suzbijanja neprijavljenog rada, kao i ubrzavanje ostavinskih postupaka te lakše utvrđivanje nasljednika prema podacima iz Registra.

Građani će u svakom trenutku moći imati uvid u svoje osobne podatke i tražiti potvrde, zaključio je Primorac.