Ulagač iz UAE-a stekao 43,4% udjela u Fortenova Grupi

Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanke.

Financijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udjela u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., dovršena je u ponedjeljak 31. listopada, priopćeno je u srijedu navečer iz agencije za odnose s javnošću Millenium promocije.

Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43,4 posto udjela koje je u Fortenova Grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova Grupu i hrvatsku ekonomiju, poručili su povodom zaključenja tee transakcije iz ureda Saifa Alketbija.

Saif Alketbi je iskusan ulagač u private equity te ima značajne investicije u više sektora. Diplomirao je računovodstvo na Sveučilištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodijelilo mu je Sveučilište humanističkih znanosti i ekonomije u švicarskom Luganu, dodaje se u priopćenju.

Fortenova nema službena saznanja o prodaji udjela Sberbanka

Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke, poručili su večeras iz te grupe nakon što je objavljeno da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u toj kompaniji kupnjom udjela Sberbanke.

“Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanke, mađarski Indotek te dozvole nije uspio ishoditi. U drugom pokušaju odnosno prodaji mirovinskim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju. Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, priopćili su iz Fortenova grupe za HRT.

Fortenove grupe u vlasništvu je SBK ART LLC, čiji je krajnji većinski vlasnik Sberbank of Russia.