Umjetna inteligencija u borbi protiv invazivnog azijskog stršljena

foto: Pixabay/Ilustracija

U svijetu insekata, azijski stršljen je neprijatelj autohtonih europskih pčela – jedan azijski stršljen može proždrijeti 50 pčela dnevno.

Istraživači su sada razvili softver temeljen na umjetnoj inteligenciji koji može razlikovati azijske stršljene od autohtonih europskih vrsta. Smatra se da se azijski stršljenovi, nakon što se identificiraju, mogu pratiti do njihovih gnijezda i uništiti.

Azijski ili žutonogi stršljeni manji su od svojih europskih rođaka, ali imaju neugodan ubod. Smatra se da su se iz Kine proširili u Francusku u pošiljci keramike prije dvadesetak godina. Od tada se šire Europom.

Vrhunski su grabežljivci i uništavaju lokalnu faunu kako bi zadovoljili svoje potrebe. U jednoj godini gnijezdo azijskih stršljenova može pojesti jedanaest kilograma insekata.

Stručnjaci kažu da je ključ uočiti, identificirati i uništiti matice azijskih stršljenova i njihova gnijezda što je prije moguće. Pri tome se oslanjaju na pčelare i javnost koji prijavljuju potencijalna opažanja.

Ali sada se istraživači s britanskog Sveučilišta Exeter nadaju da će im pomoći i umjetna inteligencija. Računala spojena na kamere u posebnim zamkama naučila su prepoznati oko 3000 slika kukaca kako bi ispravno identificirala azijske stršljene.

Ovaj uređaj za praćenje vrlo je važan jer može promijeniti točnost i brzinu kojom možemo otkriti stršljene u nekom području, kaže ekologinja Juliet Osborne sa Sveučilišta Exeter.

“A ako to možemo učiniti, onda možemo pratiti stršljene natrag do gnijezda da ih kontroliramo.” Istraživači se sada nadaju da će pokrenuti AI zamke diljem južne Engleske i otoka Jersey.