Umjetnost u vrijeme korone: Online kazalište

Kazališna su gledališta prazna ali umjetnici diljem Hrvatske, pa tako i Gradsko kazalište Beli Manastir nisu zaboravili na svoju publiku. Belomanastirsko je kazalište pronašlo uspješan način kako da za vrijeme pandemije i socijalnog distanciranja ipak ostane uz svoju publiku i nastavi donekle s radom, tako da nakon završetka pandemije mogu publici ponuditi (nove) predstave i dopunske sadržaje. On line program uz slogan #ostanidoma #volikazaliste svake subote u 19 sati emitiraju svoje kazališne predstave, a tijekom tjedna na facebook profilu stavljaju poveznice na druge kazališne predstave. Publika tako #ostajedoma, ali ima priliku i ostati uz svoje kazalište. Podsjetimo, belomanastirsko kazalište reorganiziralo je svoj rad tako da poštuje sve mjere sigurnosti i od 20. ožujka pokrenuo online probe, a od 27. ožujka emitiranje svojih predstava na kazališnom Youtube kanalu te društvenim mrežama. Riječ je o novom programu, produciranom upravo kako bi se nastavio umjetnički kontakta s publikom u doba izolacije. Probe za 3 nove predstave održavaju se 3 puta tjedno putem Skype-a a kazalište je dobilo i nove članove u svom Dramskom studiju. Novu predstavu za odrasle uvježbavaju Sanja Horvat i Igor Farkaš u satiričnoj duo drami, dok u Dramskom studiju najmlađi vježbaju dječje predstave. Nova lica Gradskog kazališta Beli Manastir su Ema Horvat iz Duboševice i Nela Vargek iz Šećerane. Svoje dojmove o online probama, nove mlade nade prokomenitale su:

„Ovaj oblik proba mi se sviđa, ali mislim da je bolje “uživo” no s obzirom na situaciju zadovoljna sam. Smjeha i znanja ne nedostaje, ali nam nedostaju zajednička druženja na probama. U kazalište sam došla slučajno kada sam u srpnju prošle godine sudjelovala u dramskom prikazu legende o svetom Martinu u Belom Manastiru. Oduvijek me zanimalo kako je to biti “pravi” glumac, pa sam nakon tog iskustva odlučila da želim glumiti u stalnoj postavi. Cijela ekipa u kazalistu  mi  se jako sviđa, pa je uvijek zabavno glumiti, dolaziti na probe i putovati“, priča nam Ema. Ona je učenica 7. razreda OŠ Draž, a uz glumu bavi se i veslanjem i jahanjem. Ema je svoju prvu pravu ulogu ostvarila u dječjoj božićnoj predstavi u prosincu 2019.

Nela Vargek, učenica 1. razreda Gimnazije u Belom Manastiru je potpuno nova članica, koja se tek nedavno priključila radu kazališta a to joj je bila duže vrijeme želja.

„Ovakav oblik proba nije baš najpraktičniji, ali sretna sam što imamo probe barem online i drago mi je što smo sve to poprilično brzo organizirali. Iako sam nova, iznenadila me ekipa (barem ova koju sam upoznala) i atmosfera u kazalištu. Gledala sam njihove predstave u uvijek bila u gledalištu, a sada se po prvi puta nalazim u novoj ulozi – kad sve ovo prođe mene će drugi gledati iz publike. Nadam se novim predstavama i novim iskustvima“, kaže Nela.

Sve predstave režira Daniela Taslidžić Herman, ravnateljica kazališta koja gotovo svakodnevno (zbog čak 3 paralelne predstave) prati probe, radi s glumcima na scenskom govoru i pokušava režirati u ograničenim uvjetima nove predstave. Daniela nam je u telefonskom razgovoru rekla kako je iznino zadovoljna talentom i disciplinom koju imaju Ema i Nela (sve kazališne zadatke i obaveze izvršavaju po dogovoru), jednako kao i Sanja i Igor koji pripremaju predstavu za odrasle. Recimo i za kraj da je od siječnja 2020. Daniela Herman primljena u članstvo Hrvatskog društva dramskih umjetnika kao glumica i redateljica. 27. ožujka emitirana je njihova najuspješnija predstava „Dnevnik Anne Frank“,  4. travnja „Novac moje krvi“, drama o trgovini ljudima, a 11.travnja očekuje nas pučka komedija „Ženidba i udaja“ gdje uz glumce belomanastirskog kazalište glume i osječki glumici iz HNK, Vladimir Tintor i Petra B. Blašković, uz tamburašku pratnju TS Kas.