USKOK podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog neovlaštene preprodaje duhana

foto: MUP/Ilustracija

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Okrivljenici su od siječnja do listopada prošle godine u Osijeku i drugim mjestima u Hrvatskoj, okupili i povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija RH i bez ovlaštenja za navedenu djelatnost.

Okrivljenici su na opisani način (više u priopćenju) pribavili količinu od ukupno 1.931 kilogram duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske, čime su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina za 220.443,98 eura, te pribavili protupravnu imovinsku korist sukladno svojim ulogama i poduzetim radnjama.

Priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti:

Nakon što je s II. i IV. okr. dogovorio kontinuiranu isporuku velikih količina duhana njima osobno ili osobama koje angažiraju za njegovo preuzimanje radi daljnje preprodaje, I. okr. je nabavljao velike količina duhana bez nadzornih markica i skladištio ga u hangaru koji se nalazi u sklopu njegove obiteljske kuće u Lipovcu, pri čemu je angažirao III. okr za skrivanje duhana, njegovu daljnju isporuku i preuzimanje novca od preprodaje. U svrhu realizacije dogovora, II. okr. je angažirao V., VI. i VII. okr. za preuzimanje duhana od I. i III. okr., te njegov daljnji prijevoz, skladištenje i preprodaju, a djelomično financiranje nabave, pronalaženje kupaca i daljnju preprodaju dogovorio je s IX. okr., dok je s VIII., X. i XI. okr. dogovorio kontinuiranu isporuku tako nabavljenog duhana radi daljnje preprodaje.

Nakon dogovora o količini, cijeni i vremenu isporuke duhana, III. okr. je, prema uputama I. okr., iz hangara u Lipovcu isporučivao dogovorene količine duhana IV. okr., koji ga je preuzimao u osobni automobil radi daljnjeg prijevoza i preprodaje na području Orolika i okolice, te su mu na opisani način isporučili 300 kilograma duhana.

Također su II. okr. te V. do VII. okr., nakon dogovorene količine, cijene, mjesta i vremena isporuke duhana s I. i III. okr., odlazili u Lipovac gdje su od III. okr. preuzimali duhan i vozili ga na dogovorene lokacije radi daljnje preprodaje. Pritom su prilikom prijevoza duhana, jedni drugima pružali prethodnicu ili pratnju u vožnji radi uočavanja policijskih i carinskih kontrola. Na opisani način su preuzeli ukupno 1.350 kilograma duhana, kojeg su skladištili i skrivali na adresama II. i V. okr. u Osijeku i drugim dogovorenim lokacijama. Potom je II. okr. isporučivao navedeni duhan VIII., X. i XI. okr. radi daljnje preprodaje. Tako je i posredstvom VIII. okr. u više navrata XI. okr. isporučena dogovorena količina duhana od najmanje 80 kilograma. Isporučeni duhan su okrivljenici dalje preprodavali i novac od prodaje predavali II. i VIII. okr. te dio novca zadržavali za sebe. Također su V. do IX. okr. u dogovoru i zajedno sa II. okr. duhan prodavali i drugim zainteresiranim osobama s područja Osijeka i okolice.

Nakon učestalih zapljena duhana od strane carinskih službenika, II. okr. je pronašao novog dobavljača duhana u osobi XII. okr., s kojim je dogovorio kontinuiranu nabavu duhana u listu, te je u dogovoru s VIII. okr. nabavio stroj za rezanje duhana i iznajmio kuću u Osijeku radi skrivanja, rezanja i skladištenja duhana, dok je za skriveni prijevoz duhana i stroja za rezanje angažirao XIII. i XIV. okr. kao prethodnicu. Sukladno dogovorima, II. okr. je od XII. okr. preuzeo ukupno 201 kilogram duhana u listu.