Uskok podigao optužnicu protiv devetorice okrivljenika. Migrante prevozili čamcem preko Dunava u Hrvatsku

foto: MB Press

USKOK je, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv devetorice krijumčara zbog ilegalnog prebacivanja većeg broja migranata iz Srbije u Hrvatsku za najmanje 1000 eura po osobi. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv devetorice hrvatskih državljana (1971., 1984., 1967., 1956., 1978., 1979., 1996., 1984., 1983.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Optužnicom se I. i II. okrivljenik terete da su, u razdoblju od početka 2023. godine do 26. lipnja 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, radi stjecanja nepripadne materijalne koristi, s osobama iz Srbije dogovorili i organizirali kontinuirano nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku izvan obilježenih graničnih prijelaza te njihov privremeni smještaj i daljnji prijevoz do odredišta na području Europske unije za novčanu naknadu od najmanje 1.000 eura po osobi.

U realizaciji tog dogovora I. i II. okrivljenik su okupili i povezali u zajedničko djelovanje III. do VI. okrivljenika nakon čega su I. i II. okrivljenik s osobama u Srbiji dogovorili vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu njihovog prebacivanja.

Strane državljane su iz unutrašnjosti Srbije do obale Dunava u blizinu granice s Hrvatskom dovodili I. i VI. okrivljenik te druge osobe koje su I. i II. okrivljenik angažirali. Potom su ih III. i IV. okrivljenik preuzimali i prevozili čamcima preko Dunava u Hrvatsku, dok su ih I., II. i IV. okrivljenik prevozili na dogovorene lokacije u Borovo gdje su ih dočekivali IV. i V. okrivljenik radi privremenog smještaja.

Zatim su I. i II. okrivljenik angažirali više vozača i vodiča za njihov daljnji prijevoz, pri čemu su I., II. i VI. okrivljenik u pojedinim vožnjama obavljali posao prethodnice radi uočavanja i dojavljivanja mogućih policijskih kontrola, a VII., VIII. i IX. okrivljenici su obavljali pojedina prebacivanja.