USKOK pokrenuo istragu: “Pali” krijumčari, u Slavoniji skladištili duhan pa preprodavali po Hrvatskoj i Mađarskoj

foto: MB Press/Ilustracija

USKOK je, temeljem kaznene prijave istarske policije, pokrenuo istragu protiv deseteročlane skupine koja se sumnjiči za krijumčarenje najmanje 1350 kilograma duhana, čime su stekli protupravnu korist od 68.865 eura, dok je državni proračun oštećen za najmanje 152.504 eura. 

Tužiteljstvo je izvijestilo da prijavljenu skupinu čine devetero hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije, te jedan državljanin Bosne i Hercegovine, a svi se sumnjiče za nedozvoljenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja. 

Policijska uprava istarska, koja je u koordinaciji s Uskokom te uz potporu zagrebačke, osječke i vukovarske policije dovršila višemjesečno kriminalističko istraživanje, izvijestila je da skupinu čine osumnjičenici u dobi od 27 do 75 godina.

Istarska policija precizirala je da je u srijedu na svojem području uhitila 60-godišnjakinju, 75-godišnjaka, 67-godišnjaka, 44-godišnjaka i 65-godišnjeg državljanina BiH, dok su na području PU zagrebačke uhićeni 62-godišnjak, 34-godišnjak i 27-godišnjak, a na području PU vukovarsko-srijemske 45-godišnjak, dok je na području PU osječko-baranjske uhićen 65-godišnjak.

Prema navodima policije i Uskoka, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak, koji je uhićen na području Policijske uprave osječko-baranjske, od travnja 2023. do 8. svibnja ove godine, povezao u dva zločinačka udruženja preostale osumnjičenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija RH.

Tužiteljstvo i policija dodaju da se duhan nabavljao u Zagrebu, a potom skladištio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, nakon čega se dovozio do Pule gdje se i ilegalno preprodavao.

Duhan se preprodavao i u Mađarskoj

Uskok nadodaje da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak radi preprodaje duhana povezao i jednu zasad nepoznatu osobu i Mađarske koja je prokrijumčareni duhan preprodavala u mađarskom mjestu Harkany. 

“Osumnjičeni je dogovarao kontinuiranu nabavu i isporuku većih količina sitno rezanog duhana od najmanje 150 kilograma po jednoj turi za cijenu od 14,50 eura po kilogramu. Nakon što bi I. okr. predao vozilo IX. okr., koji bi potom u njega utovario duhan i vratio ga, I. okr. je istim vozilo odlazio u Mađarsku gdje je, sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, dovozio duhan u mjesto Harkany. Na opisani način I. i IX. okr. su kupili, prodali i prevezli najmanje 1.070 kilograma sitno rezanog neoznačenog duhana. Nedozvoljenom trgovinom tog duhana Državni proračun RH oštećen je za najmanje 122.140,50 eura, dok se I. okr. nepripadno okoristio za najmanje 32.100 eura, a IX. okr. za najmanje 15.515 eura.”, stoji u priopćenju USKOKA-a.

Istarska policija ističe da su policajci u srijedu obavili pretrage domova osumnjičenika i drugih prostora na više lokacija na području Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara, kojom prilikom su pronašli i privremeno oduzeli 16,4 kilograma duhana, 2500 neoznačenih kutija cigareta, mobitele i novac za koji se pretpostavlja da potječe od nedozvoljene trgovine.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, dok je kaznena prijava podnesena Uskoku koji nadodaje da je sucu istrage riječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

video: PU istarska