Utrka mira prošla kroz Beli Manastir

Utrka mira prošla je kroz Beli Manastir gdje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika Goran Hes.

Utrka mira je najveća mirovna štafetna utrka na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Volonteri iz Brazila, Mađarske, Ukrajine, Portugala i Hrvatske trče iz Njemačke, a krajnji cilj im je Moldavija.

Utrka mira je najveća mirovna štafetna utrka na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Mnoge poznate ličnosti dale su podršku Utrci: Carl Lewis, koji je ujedno i glasnogovornik utrke, Papa Ivan Pavao II, Mihail Gorbačov, Majka Tereza, Muhammad Ali, Pele, Nelson Mandela, Paul Tergat, biskup Desmond Tutu…

Prva baklja u europskom djelu utrke krenula 1989. g iz Zagreba. Od tada se Utrka redovito održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Hrvatskog Olimpijskog Odbora, a manifestaciju su kroz godine i u Hrvatskoj svesrdno podržavali mnogi istaknuti građani: predsjednik RH Ivo Josipović, kardinal Franjo Kuharić, Matija Ljubek, Andro Knego, Stojko Vranković, Antun Vrdoljak, Željko Mavrović, Veljko Rogošić i mnogi drugi. Mnogi gradonačelnici i načelnici općina također su se priključili ovoj manifestaciji.