Uvodi se alimentacijski fond: Država će preuzeti obvezu uzdržavanja djece

foto: Pixabay

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko je dana, u sklopu prezentacije zakonskih izmjena kojima je cilj učinkovitija borba protiv nasilja nad ženama, najavio i osnivanje Alimentacijskog fonda. Uvest će se alimentacijski fond putem kojeg će država uplaćivati iznos alimentacije za djecu čiji roditelji ne izvršavaju svoju obavezu, a država će se naknadno namiriti od obveznika uzdržavanja, objavili su iz Vlade.  
Ovo je naš treći, zajednički krug mjera za suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji kojim uvodimo do sada najopsežnije, a možda i najznačajnije promjene. Predložene mjere su potvrda onoga što stalno ponavljamo. Politička volja za borbu protiv nasilja nad ženama postoji. Ona je nedvojbena, ona je stalna, ona je etična, ona je naš sustav vrijednosti. I stoga vas u ovom procesu i slušamo i čujemo“, poručio je premijer Plenković.

Jutarnji list doznaje kako se ne radi se o osnivanju nove, posebne ustanove, već o poboljšanju postojećeg instituta u sklopu socijalne skrbi, tzv. privremenog uzdržavanja. Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju, ne plaćaju je u dosuđenom iznosu ili je ne plaćaju redovito, a za privremeno uzdržavanje koje bi toj djeci plaćala država godišnje će se osigurati 22 milijuna eura. Zakon o privremenom uzdržavanju planiran je za prvi kvartal 2024. godine. Novi Zakon trebao bi propisati da će se privremeno uzdržavanje plaćati sve dok roditelj obveznik ne počne podmirivati obveze, a najkasnije do djetetove 18. godine. Radna skupina je osnovana i radi na tekstu predmetnog zakona te u ovoj fazi ne možemo detaljnije iznositi sadržaj teksta Zakona – odgovorili su za Jutarnji list iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Prema važećem Zakonu o privremenom uzdržavanju, dijete ima pravo da mu država plaća alimentaciju ako njegov roditelj, obveznik uzdržavanja, ne ispunjava u cijelosti ili djelomično svoju obvezu dulje od tri mjeseca neprekidno od dana pokretanja ovršnog postupka radi ostvarivanja uzdržavanja. Dijete sada ima pravo dobivati alimentaciju od države najduže tri godine, što, primjerice, znači da dvogodišnje dijete za koje roditelj (najčešće se radi o očevima) ne plaća alimentaciju može primati uzdržavanje najkasnije do pete godine i ne postoji zakonska mogućnost da se to produži.

Postojeći Zakon o privremenom uzdržavanju nalazi se na linku.