Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine

Ako naručujete male pošiljke iz Kine vrijednosti do 160 kuna, od 1. srpnja plaćat ćete ih 25 posto više. Naime, od tog datuma na sve pošiljke iz trećih zemalja, što uključuje i Kinu, plaćat će se porez na dodanu vrijednosti (PDV), koji u Hrvatskoj iznosi 25%.

Potvrdili su to u Poreznoj upravi odgovarajući na upit Večernjeg lista.

“Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura (160 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti”, navode iz Porezne.

Za porezne obveznike isporučitelje od 1. srpnja uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 eura (1.135 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz”, poručili su iz Porezne uprave.