Večeras se na nebu očekuje plavi Supermjesec

foto: Canva

Ovo ljeto imali smo priliku videti par nebeskih fenomena. Početkom kolovoza je bio jedan Supermjesec, zatim Suze sv.Lovre a sada naš očekuje još jedan Supermjesec. Ako ste zaljubljenik u zvijezde večeras možete vidjeti Supermjesec.

Njegova specifičnost je ta što je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca.

Večeras ćemo imati priliku vidjeti plavi Supermjesec. Ovaj naziv označava drugi puni mjesec unutar jednog mjeseca. Prvi se mogao vidjeti na početku mjeseca, 1. kolovoza. Uz plavi Supermjesec, na nebu će se moći vidjeti i Saturn, piše Večernji list.

Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe Zemlju, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. Posljednji će biti 28. rujna, a naziva se i Mjesec žetve, navode iz NASA-e.

Samo 3% punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, a sljedeći će biti vidljiv tek u svibnju 2026. godine, a 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u siječnju i u ožujku.