Veleposlanik Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Nj. E. Akylbek Kamaldinov u posjetu OBŽ

foto: OBŽ

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Nj. E. Akylbeka Kamaldinova, u četvrtak, 23. studenog 2023. godine tijekom kojeg ga je upoznao sa specifičnostima Osječko-baranjske županije i njezinom poviješću, osobito nakon Domovinskog rata, ali i trenutnom gospodarskom i društvenom situacijom. Bila je to ujedno i prilika za razgovor o dubljem i jačem povezivanju Osječko-baranjske županije i Republike Kazahstan, na području poljoprivrede, turizma te IT sektora.

“Osječko-baranjska županija druga je po veličini županija u Hrvatskoj s oko 260.000 stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva. S obzirom na trend iseljavanja koji se dogodio od posljednjeg popisa 2011. godine, dijelom i zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, jedna od glavnih zadaća naše administracije na čelu s bivšim županom Ivanom Anušićem, bila je upravo zaustaviti taj trend te ojačati gospodarstvo stvaranjem pozitivne poduzetničke klime. Mislim da smo u tome uspjeli jer smo uspostavom političke stabilnosti potaknuli gospodarski razvoj u svim sektorima, od poljoprivrede, preko turizma pa sve do poduzetništva i obrtništva. Također, osobitu pozornost posvetili smo odgovornoj politici na području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, uz odličnu suradnju s brojnim institucijama poput primjerice Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, na kojem studira oko 20.000 studenata. Mi smo, kao županijska uprava, otvoreni i za svaki oblik suradnje s onim zemljama i regijama koje imaju dobu volju za ostvarivanjem napretka obiju strana”, kazao je Lukić.

Veleposlanik Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Nj. E. Akylbek Kamaldinov naglasio je kako Republiku Hrvatsku smatra najvažnijim partnerom u regiji.

“Mi imamo puno toga zajedničkog, od klime, prirode, okoliša pa sve do tla. Zato sam ovdje, želja mi je upoznati sve dijelove Hrvatske i stvoriti dobre uvjete za suradnju između naših poslovnih tvrtki. U svjetlu toga, počeli smo pripremati međuvladin odbor za trgovinu i gospodarsku suradnju koji će se održati u Zagrebu, u siječnju 2024. godine, a na kojem bismo voljeli vidjeti i poduzetnike iz Osječko-baranjske županija. Osim toga, veliki prostor za suradnju vidim i u području poljoprivrede, naime, Kazahstan je veliki izvoznik kvalitetne junetine i govedine, ali i na području IT tehnologija, s obzirom da smo vrlo razvijeni na tom polju. Jedini u regiji imamo tri satelita, a gotovo 80% usluga za građane je moguće riješiti elektronički”, zaključio je veleposlanik Kamaldinov.

foto: OBŽ