Veliki razvoj Općine Jagodnjak

Općina Jagodnjak jedna je od 8 baranjskih općina koja pod svojim ustrojstvom sadržava četiri naselja – Jagodnjak, Bolman, Majške Međe i Novi Bolman. Trenutačni načelnik Općine je Stevo Mlinarević, s kojim smo razgovarali o tekućim i budućim projektima na području Općine.

Općina Jagodnjak povećala je svoj proračun na 17 milijuna kuna, dio novca vrlo često završi u raznim projektima kojih je u posljednjih godinu dana sve više. U Općini se trude iskoristiti što više novca iz fondova raznih ministarstava, ali i drugih institucija. Tako su u suradnji s Hrvatskim vodama uredili jezero u dijelu Bolmana zvanom Pariz, troškove uređenja snosile su Hrvatske vode, a projekat je vrijedan pola milijuna kuna. Osim tog projekta odrađeno je 5km nogostupa čiji je dio izgradnje financiran iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Osim projekata s drugim institucijama Općina Jagodnjak aktivno provodi i financira projekte za poboljšanje kvalitete života stanovnika. Restauracija vatrogasnog doma u Bolmanu, nabava strojeva za obavljanje poslova komunalnog reda, novi kombi za prijevoz udruga i sportskih klubova, nove bankine, uređenje mjesne zajednice i ambulante u Bolmanu, uređenje ulica na području Jagodnjaka i Bolmana, mostovi na poljskim putevima, izgradnja DVD doma u Jagodnjaku, kanalizacija, parking kod groblja samo su dio projekata u zadnjih godinu dana na području ove Općine.

Udruge i sportski klubovi nešto su s čime se Općina Jagodnjak može pohvaliti, toga su svjesne i općinske vlasti te ulažu mnogo i u njihov razvoj. Svim udrugama povećan je proračun za 20 do 30%, saznajemo do načelnika Mlinarevića. Načelnik izdvaja aikido klub ,,Aiki Dojo Takeda” iz Branjin Vrha koji djeluje i na području Općine Jagodnjak te udruge žena, Sretne i spretne te Zlatna žena, koje imaju i po desetak samostalnih manifestacija tijekom godine. Osim njih tu su i udruge roma, omladinske udruge, lovačka društva i istaknuti nogometi klubovi.

Nogometni klub Bratstvo Jagodnjak i Nogometni klub Jovan Lazić Bolman, dva su nogometna kluba koja djeluju u ovoj Općini te su u proteklih godinu dana opremljeni s potrebnom opremom i potrepštinama za rad iz općinskog proračuna. Također, obnavlja se stadiona u Jagodnjaku. Nogometaši iz Bolmana dobili su nove svlačionice te je uređena infrastruktura cijeloga prostora uvođenjem struje i vode. U planu je postavljanje reflektora na pomoćnom terenu nogometnog stadiona u Jagodnjaku s čime se može pohvaliti samo mali broj nogometnih klubova u Baranji.

Općina Jagodnjak najpoznatija je po svojoj manifestaciji, Kulinijada, koja se održava svake godine za Dane općine. Kulinijada je prvi puta održana 2003. godine te svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Osim posjetitelja privlači i veliki broj natjecatelja i izlagača sa svojim domaćim kulenima, poznatim širom svijeta kao baranjska delicija broj jedan. Za ovu godinu planirane su suradnje s proizvođačima kulena iz drugih dijelova regije kako bi oni probali baranjski kulen, ali i Baranjci njihov – najavljuje načelnik Mlinarević. Osim toga biti će održane i policijske igre, izložbe, natjecanja, smotre konjičkih udruga, prikaz starih sportova, fišijada, likovna kolonija i još mnogo toga kako bi Kulinijada 2019. godine bila najveća do sada. Posjetitelje će zabavljati renomirani glazbeni izvođači.