Vina Belje održali tradicionalnu Vincešku!

Danas je povodom blagdana Svetog Vinka u vinariji Vina Belje održana tradicionalna proslava Vinceška. Tom su se prilikom beljski vinogradi okitili kobasicama i zalili vinom, vinograde je blagoslovio katolički župnik iz Belog Manastira te su simbolično obavili prvu ovogodišnju rezidbu.

Vinceška je tradicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog Vinka (22. siječnja), zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u vinorodnom dijelu Baranje, na obroncima Baranjske planine (Banske kose) od Belog Manastira do Batine.

Priča o beljskim vinima počinje na 650 hektara vlastitih vinograda na Banovom brdu, kroz čije najljepše pejzaže vijuga gotovo 8 km duga vinska cesta.

Na današnjem izdanju Vinceške pripremila su se mlada vina sorte graševina i merlot.

,,Spoj moderne vinarije i starog podruma u Kneževim Vinogradima daje nam za pravo reći da smo jedna od najpoznatijih i najistaknutijih vinarija u Hrvatskoj. Prošlu godinu smo završili s prodajom 3.650.000 litara vina, a naša godišnja proizvodnja je 3,5 milijuna, tako da smo premašili godišnju proizvodnju”, istaknuo je predsjednik uprave Belja Damir Leko te dodao kako je 2022. godina bila rekordna za tvrtku.

Na Vinceškoj je gostovao i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je istaknuo kako je protekla godina bila izazovna za sektor vinarstva i vinogradarstva, ali da se nastavljaju poticaji države i Europske unije te da se hrvatska vina plasiraju diljem svijeta.