Vinceška ili blagdan Svetog Vinka

foto: belje.hr

Vinceška je tradicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog Vinka, zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u vinorodnom dijelu Baranje, na obroncima Baranjske planine (Banske kose) od Belog Manastira do Batine.

Ovogodišnja vinceška neće biti kao što je to uobičajeno, s mnoštvom gostiju.

Običaj vinceška star je više stoljeća. Vezan je za blagoslov vinograda i vina i njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Nekad je blagoslov bio u prvom planu, a danas se taj blagdan uglavnom obilježava druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanjem čobanca ili autohtonog jela od graha sa slaninom (vinskog graha ili graha običnog) prema tradicionalnoj recepturi, uz pijenje vina, tamburašku muziku i pjesmu i u veselom društvu.

Toga dana otvoreni su vinski podrumi na Baranjskoj planini, posebno oni uključeni u vinske ceste, u Belom Manastiru, Karancu, Suzi, Zmajevcu i Batini. U njima se okupljaju vinogradari i vinari, njihovi prijatelji i gosti te brojni turisti tako da se vinceškom promovira i baranjski turizam. Vinceška se održava i u šokačkom dijelu Baranje (sjeverni obronci Baranjske planine), gdje se proslave spontano odvijaju u tzv. gatorima i koje su ponekad bolje od službeno organiziranih. Gotovo je nezamislivo da ijedan baranjski vinar koji imalo drži do sebe ne pozove poznanike i ugosti svakoga tko naiđe na vincešku.

U obilježavanje Vinceške uključuju se i Udruga vinogradara, vinara i voćara “Sveti Martin” Beli Manastir i Udruga vinogradara, voćara i podrumara (UVVP) “Trojnaš” iz Draža, ali i Profitni centar (PC) Vinski podrumi Belje okupljanjem beljskih direktora, poslovnih partnera, državnih i županijskih političara, baranjskih općinskih načelnika i drugih gostiju. Prijašnjih godina to okupljanje je bilo kod vile na Banskom brdu u neposrednoj blizini TV-odašiljača, a danas na Vidikovcu iznad Karanca na asfaltiranoj cesti koja kroz vinograde vodi od Belog Manastira do Kamenca. Tom se prilikom i beljski vinogradi okite kobasicama i zaliju vinom, vinograde blagoslovi katolički župnik iz Kneževih Vinograda, a beljski direktori simbolički obave prvu ovogodišnju rezidbu.