Više od 533 milijuna korisničkih podataka korisnika Facebooka pojavilo se online, a čak 660 tisuća onih iz Hrvatske

foto: Pixabay

Jedan je korisnik foruma za hakiranje u subotu otkrio korisničke podatke Facebook korisnika koji uključuju brojeve telefona i druge osobne podatke. Kako stoji u objavi podaci uključuju osobne podatke preko 533 milijuna korisnika Facebooka iz 106 zemalja, uključujući preko 32 milijuna zapisa o korisnicima u SAD-u, 11 milijuna o korisnicima u Velikoj Britaniji i 6 milijuna o korisnicima u Indiji. Uključuje njihove telefonske brojeve, Facebook ID-ove, puna imena, lokacije, rođendane, biografije i – u nekim slučajevima – adrese e-pošte. Iz Hrvatske je broj korisnika čiji su podaci dostupni online oko 660 tisuća.

Analitičari su već provjerili neke od objavljenih podataka, ali i kontaktirali korisnike i pokazalo se da su podaci točni. Glasnogovornik Facebooka rekao je za Business Insider da su podaci izbrisani zbog ranjivosti koju je tvrtka popravila 2019. godine.

„Iako su stari nekoliko godina, procurili podaci mogli bi pružiti dragocjene informacije cyber kriminalcima koji se koriste osobnim podacima ljudi da bi se lažno predstavljali ili prevarili da bi predali vjerodajnice za prijavu“, ističe Alon Gal, tehnički direktor tvrtke za obavještajni rad o kibernetičkom kriminalu Hudson Rock, koji je prvi otkrio čitav niz podataka koi su procurjeli na mreži.

“Baza podataka te veličine koja sadrži privatne podatke poput telefonskih brojeva mnogih korisnika Facebooka sigurno bi dovela do toga da loši glumci iskoriste podatke za izvršavanje napada socijalnog inženjeringa [ili] pokušaje hakiranja”, rekao je Gal.