Vodni val do Osijeka stiže sredinom tjedna, u naselju Karašica postavljaju se box barijere

Zbog porasta vodostaja rijeka Mure, Save i Drave, danas je sazvana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, a s ciljem preventivnog i koordiniranog djelovanja operativnih snaga po pitanju obrane od poplava.

– Nakon današnje koordinacije koje su imale Hrvatske vode po pitanju obrane od poplava, sazvali smo izvanrednu sjednicu Stožera civilne zaštite. Hrvatske vode izdale su rješenje za redovne mjere obrane od poplava koje prijete zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Na sjednici Stožera dogovorili smo daljnje korake i načine intervencije kako bismo bili u potpunosti pripravni ukoliko dođe do velikog vodenog vala – izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Mato Lukić.

Hrvatske vode s jučerašnjim su danom započele s preventivnim aktivnostima te su obišli sve dionice i objekte i utvrdili njihovu tehničku ispravnost, a s obilascima nastavljaju i danas. Situacija u Osječko-baranjskoj županiji, kako su izvijestili, je pod kontrolom i stanje se redovito prati, a uvedeno je i dežurstvo u centru obrane od poplava.

– U skladu s hidrološkom situacijom na slivu Drave i Dunava i sukladno prognozama o porastu vodostaja koje najavljuju nagli porast, Hrvatske vode izdale su rješenje za provedbu redovnih mjera obrane od poplava za dionice na rijeci Dravi. Od aktivnih mjera obrane od poplava, one se u Osječko-baranjskoj županiji u ovom trenutku provode samo na području naselja Karašica, na kojem se vrši postavljanje boks barijera – rekao je Mario Spajić, zamjenik rukovoditelja sektora u Hrvatskim vodama.

S obzirom na to da se prognozira da će Drava u Osijeku narasti jedan metar više no što je bila u svibnju ove godine, kad je posljednji put zabilježen značajan porast, zamjenik gradonačelnika Grad Osijeka Dragan Vulin apelirao je na sugrađane da budu oprezni.

– U odnosu na vodni val iz svibnja očekujemo za oko metar viši vodostaj, što znači da će šetnica na lijevoj obali biti poplavljena u cijelosti, a voda će biti visine oko jednog metra. Stoga ovim putem želim zamoliti sve sugrađane za izniman oprez i poštivanje danih ograničenja, međutim valja istaknuti, da su nakon visokih vodostaja Drave 2013. i 2014. godine, Hrvatske vode izvele radove na obaloutvrdi grada Osijeka te ne očekujemo problematične točke u gradu – rekao je Dragan Vulin, dodavši da su sve operativne snage Grada Osijeka u pripravnosti za reakciju u slučaju potrebe.

Nakon sjednice Stožera, načelnik Stožera Mato Lukić, zamjenik PU osječko-baranjske Darijo Premec, pročelnik područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec te predstavnici Hrvatskih voda obišli su naselje Karašica, gdje je u tijeku postavljanje boks barijera te čišćenje pristupne ceste kako bi potrebna mehanizacija imala što brži i olakšan pristup.