Vojni rok trajat će tri mjeseca, računat će se u radni staž i bit će plaćen 700 eura

foto: MORH/arhiva

Od 1. siječnja 2025. godine oko 17 tisuća punoljetnih mladića moglo bi krenuti na obveznu, plaćenu tromjesečnu vojnu obuku, piše Jutarnji list. 

U radnu knjižicu upisivao bi im se radni staž, a ovog će tjedna ministar obrane Ivan Anušić od načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja dobiti tri modela obveznog vojnog roka. 

Potom se Vlada i predsjednik Republike Zoran Milanović trebaju usuglasiti hoće li se i kako vojna obuka zaista i uvesti.

Teorijski i praktični dio

Jutarnji javlja kako u MORH-u smatraju da bi najbolje bilo da obuka traje tri mjeseca, od čega bi se tijekom prva dva prolazila temeljna vojna obuka, a jedan mjesec mladići bi proveli na specijalističkoj obuci prema svojim afinitetima.

U ta tri mjeseca vojni ročnici učili bi teorijski i praktični dio – od učenja vojnih doktrina do slaganja oružja i pucanja na poligonu.

Bivši ministar obrane Mario Banožić početkom prošle godine povisio je naknade dobrovoljnim ročnicima s 400 na 700 eura mjesečno, a novi ministar planira ih još podići, ako za to bude imao prostora u proračunu. Služenje tromjesečnog obveznog vojnog roka novacima bi ulazilo i u radni staž.

O prizivu savjesti

Ovdje se ponovno otvorilo pitanje što s mladima, kojih je bilo oko 70 posto, koji su se 2008. godine pozivali na priziv savjesti pa je vojni rok zamrznut. MORH kaže da ne planira ukidati priziv savjesti, s obzirom na to da je riječ o ustavnoj kategoriji, no planiraju pronaći rješenje u okvirima Ustava kako bi i obveznici koji imaju priziv savjesti prošli neku vrstu obuke.

Njih bi MORH, primjerice, učio kako reagirati u slučajevima katastrofe ili pružiti prvu pomoć. Zasad se pod svaku cijenu želi izbjeći civilno služenje vojnog roka, primjerice rad u domovima za starije i nemoćne ili nešto slično, piše Jutarnji.

Vojni rok ne bi bio obvezan za žene, one bi i dalje dragovoljno služile, a oni koji bi ulazili u sustav morali bi proći specijalistički liječnički pregled te psihološka testiranja. Fizičku spremnost ne moraju imati, stekli bi je na obuci, ona ne bi bila obvezna, samo moraju biti zdravi da mogu izdržati napor.