Vrhunac vodenog vala na Dunavu u Hrvatskoj se očekuje u nedjelju, oglasili se iz Hrvatskih voda

foto: MB Press

Vrhunac vodenog vala na Dunavu u Hrvatskoj se očekuje tijekom nedjelje, za sada nema ugroze za stanovništvo, a procjenjuje se da neće biti potrebe za proglašavanjem izvanrednih mjera obrane od poplava, doznaje se u subotu u osječkom vodno-gospodarskom odjelu (VGO) Hrvatskih voda.

Vodostaj Dunava je pod kontrolom. Dionice, za koje je mjerodavan vodomjer Batina u Baranji, u redovnoj su obrani od poplava, redovito se obilaze i pregledavaju pa za sada nema nikakvih problema, rekao je Hini zamjenik direktora osječkog VGO-a Hrvatskih voda Mario Spajić.

Ističe kako je vrhunac vodnog vala trenutno na području Baje u Mađarskoj, oko 50 kilometara uzvodno od granice s Hrvatskom, a očekuje se da će u Hrvatsku ući tijekom nedjelje, popodne ili predvečer.

Po podacima Hrvatskih voda, vodostaj Dunava kod Batine u 13 sati bio je 623 centimetra, procjenjuje se da će još nešto rasti, ali po ne toliko da bi trebalo proglašavati izvanredne mjere obrane od poplava.

U Hrvatskim vodama napominju kako za sada nema ugroze za stanovništvo, voda je došla jedino do vikend naselja Zeleni otok kod Batine, što je uobičajeno kod ovakvog vodostaja jer se nalazi u nebranjenom poplavnom području, pa su vlasnici vikendica već sklonili stvari na više katove.