Vrijednost podizanja gotovine porasla za gotovo 20 posto

foto: Pixabay

Mnogi bi možda pomislili kako se udio plaćanja karticama povećava, ali Hrvatska se i dalje ne odriče gotovine i bankomata. Tako je u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj izvršeno ukupno 48,3 milijuna transakcija, s ukupnom vrijednošću od 6,2 milijarde eura.

Prema informacijama koje je Jutarnji dobio iz HNB-a, u prvih šest mjeseci ove godine, broj transakcija i ukupna vrijednost podizanja gotovine na bankomatima u Hrvatskoj su veći nego u 2020. godini, a značajno se povećao i broj dostupnih bankomata.

U prvih šest mjeseci ove godine, ukupno je izvršeno 48,3 milijuna transakcija na bankomatima u Hrvatskoj, s ukupnom vrijednošću od 6,2 milijarde eura. To predstavlja povećanje broja transakcija za 9 posto i značajno povećanje vrijednosti podignutog novca za čak 19,6 posto. Prema podacima središnje banke, s bankomata prosječno dižemo 129 eura, što je povećanje u odnosu na prije tri godine kada je prosjek podizanja gotovine iznosio 117 eura. U istom razdoblju, broj bankomata se povećao s 4894 na čak 5328, što je povećanje od gotovo 9 posto, piše Jutarnji list.

Unatoč ovim brojkama, u posljednje tri godine primjetan je tek blagi pad ovisnosti o bankomatima u usporedbi s prethodnom godinom, no taj pad gotovo se može smatrati statističkom pogreškom. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine, Hrvati su ostvarili 5,4 posto manje transakcija u usporedbi s prošlom godinom, a ukupna vrijednost podignutog novca smanjena je za samo 1,3 posto. Središnja banka to opisuje kao “statistički manje značajno smanjenje broja i iznosa transakcija.

Prema statistici HNB-a, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je ukupno 131.671 aktivnih POS uređaja u Hrvatskoj, što predstavlja povećanje od više od 17.000 u odnosu na prethodno razdoblje.