Worldskills Croatia 2023.: Uspješan nastup učenika iz Osječko-baranjske županije

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2023. godine u Zagrebu je održano Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023.. Ovaj najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe okupio je više od 400 najboljih učenika iz 200 strukovnih škola iz Hrvatske te goste iz šest država, a natjecali su se u 46 strukovnih disciplina; od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo, zidarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Bile su i dvije nove discipline – Nutri-vita i Turistička destinacija.

Škole čiji je osnivač Osječko-baranjska županija sudjelovale su u sljedećim disciplinama: Agro, Pekarstvo, Veterina, Izrada modnog proizvoda, Grafička tehnologija i dizajn, Automehatronika, Strojarske tehnike, Izrada programskih rješenja, Arhitektonske tehnologije, Keramičarstvo i oblaganje, Soboslikarstvo, Geodezija, Prodajne vještine, Poslovanje recepcije hotela, Turistička destinacija, Kuharstvo, Ugostiteljsko posluživanje, Prometna tehnologija i logistika, Fizioterapeutska skrb – fizioterapeutski tehničar, Zdravstvena njega, Frizerstvo, Pomoćni kuhar i slastičar, Nutri-vita, Robotika, Mehatronika, Tajničko poslovanje i Pomoćni cvjećar.

Medicinska škola Osijek bila je domaćin u disciplini Fizioterapeutska skrb – fizioterapeutski tehničar, a Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo je bila domaćin u disciplini Pekarstvo.

– Organizacija natjecanja bila je na visokoj razini, učenici su bili motivirani i vrijedno radili te pokazali svoje umijeće u raznim zanimanjima. Obilazeći paviljone mogla se u pojedinim disciplinama okušati vlastita vještina ili umijeće, pa se može reći da je Velesajam od 10. do 12. svibnja bio mjesto čiste promocije strukovnih zanimanja, mjesto na kojem se mogla vidjeti čitava lepeza mladih i motiviranih ljudi koji rade posao za koji su se obrazovali. Ponosni smo na učenike i njihove mentore iz škola čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, čestitam im na ostvarenim rezultatima i želim uspješan nastavak obrazovanja – ističe Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Naše škole osvojile su jedno od prva tri mjesta te samim time i nagrade. To su: Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo osvojila je srebro u disciplini Keramičarstvo i oblaganje, Graditeljsko-geodetska škola Osijek osvojila je srebro u disciplini Geodezija, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek osvojila je zlato u disciplini Kuharstvo, odnosno srebro u disciplini Ugostiteljsko posluživanje. Nadalje, Medicinska škola Osijek osvojila je srebro u disciplini Fizioterapeutska skrb – fizioterapeutski tehničar, odnosno zlato u disciplini Zdravstvena njega. Osim navedenih škola, tu je još i Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek koja je osvojila zlato u disciplini NUTRI-VITA, Strojarska tehnička škola Osijek u disciplini Robotika te Elektrotehnička i prometna škola Osijek koja je osvojila srebro u disciplini Mehatronika.