YouTube će omogućiti vlasnicima kanala moderiranje komentara

foto:pixabay

Kreatori sadržaja na YouTubeu izrazili su frustraciju zbog povećanog spama u komentarima na svojim kanalima, što je postao slučaj s početkom veljače  pa se nastavio kroz sve ove mjesece nakon, posebno za one koji imaju najviše pratitelja.

Kao što je red, kreatori koji se bave tehnološkim temama, prvi su digli glas, a riječ je o Linus Tech Tips, Jacksepticeye i MKBHD.

– YouTube ima problem. Spam – rekao je s početkom svog videa Linus Sebastian 1. veljače pa nastavio:

– Od kriptoprevara do lažnih zdravstvenih proizvoda pa sve do besplatnog Robuxa. Postaje samo gore i gore iz dana u dan.

Marques Brownlee koji stoji iza kanala MKBHD također je izrazio frustraciju 1. travnja i prvotno naglasio da nije šala.

– Posljednjih su mjeseci komentari potpuno izvan kontrole, YouTube to mora napokon popraviti.

Uslijedila je lavina nezadovoljstva, no situacija se ne popravlja. Istina jest da platforma sama po sebi ima brojne alate i načine zaštite od spama, ali kao da je on pronašao put do cilja i djeluje potpuno nezaustavljivo.

Srećom, nešto se radi po tom pitanju i YouTube testira novu mogućnost moderiranja komentara, s kojom je eksperimentalno počeo još u prosincu prošle godine, što znači da je liderima platforme problem bio jasniji i prije nego kreatorima sadržaja.

– Spam evoluira i mi se moramo prilagoditi kako bismo bili oslobođeni od njega – kratko su poručili iz YouTubea i sad ne preostaje ništa nego čekati da prvi konkretniji način “obrane od spama” ne stigne i vrati situaciju pod kontrolom, kakva je bila dugi niz godina.

No, ono što ipak u cijeloj priči itekako “bode u oko” jest činjenica da su kreatori spama pronašli način kako pobijediti YouTubeove algoritme, a to nije mala stvar jer nakon debakla tech industrije tijekom izbora za američkog predsjednika 2016., kontrola je bila na nikad višim razinama. I svejedno se “probilo” i to.