Županija u gradu Osijeku provodi energetsku obnovu vrijednu 40 milijuna kuna

foto:obž

Osječko-baranjska županija na području grada Osijeka provodi pet projekta energetske obnove čija je ukupna vrijednost 40,52 milijuna kuna. Već je završena obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole u vrijednosti 9 milijuna kuna, a u tijeku su projekti energetske obnove Elektrotehničke i prometne škole, Doma za starije i nemoćne osobe, I. gimnazije te Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek. Tim povodom župan Ivan Anušić obišao je jučer (3. veljače 2020. godine) radove na energetskoj obnovi Elektrotehničke i prometne škole Osijek u Istarskoj ulici.

– Osječko-baranjska županija već 2,5 godine provodi projekte energetske obnove zgrada javne namjene institucija čiji je osnivač. U svim općinama i gradovima imamo gradilišta koja Županija vodi i financira zajedno s ministarstvima i fondovima Europske unije. Ukupna vrijednost svih projekta je 178,9 milijuna kuna, a do sada je završena realizacija 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola u vrijednosti 62 milijuna kuna. U tijeku je 35 projekta energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice u vrijednosti 116,83 milijuna kuna. Jedan od tih projekata je i ovaj koji smo danas posjetili, obnova zgrade Elektrotehničke i prometne škole Osijek čija je vrijednost 11,7 milijuna kuna i koja je u završnoj fazi radova. U tom projektu Županija sudjeluje s 2,1 milijuna kuna vlastitih sredstva, 3 milijuna kuna su sredstva resornog ministarstva, a 6,56 milijuna kuna su sredstva EU – rekao je župan Ivan Anušić te dodao da su veliki benefiti ovih projekata, prije svega su velike uštede u hlađenju i grijanju prostorija, a ušteđena sredstva na kraju će se koristiti za druge namjene, nabavu nove opremu i stvaranje kvalitetnijih uvjeta rada.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak ističe da su radovi na energetskoj obnovi zgrade Elektrotehničke i prometne škole Osijek počeli u kolovozu prošle godine, a trebali bi završiti do lipnja ove godine. Projektom je predviđena izmjena postojeće stolarije novom, toplinska izolacija vanjskih zidova, što je već 70 posto obavljeno, toplinska izolacija krova, rekonstrukcija grijanja. Realizacijom projekta ostvarit će se smanjenje emisije CO2 u količini od 68 % godišnje.