Za produženje zdravstvenog osiguranja još dva dana

Prema novom Zakonu koji je stupio na snagu 1.travnja, svi građani koji su na Hrvatskom zavodu za osiguranje osigurani kao nezaposlene osobe, a nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, imaju još dva dana da se jave HZZO-u. Krajnji rok je 29.lipnja, ukoliko se ne jave, izgubit će obvezno zdravstveno osiguranje.

HZZO na ovaj način pokušava rasteretiti sustav i ažurirati postojeće stanje, upravo zbog onih osiguranika koji su otišli iz Hrvatske i zaposlili se u inozemstvu te su izgubili prava na osiguranje.

U HZZO-u objašnjavaju

“Ako se radi o osobama koje su spriječene zbog svog zdravstvenog staja to učiniti, one nam se mogu javiti sa nekom medicinskom dokumentacijom. Za one koji nemaju sredstava za uzdržavanje ili koje su nesposobne za samostalan život i rad, ako ispunjavaju uvjete propisane pravilnikom ministra za socijalnu u skrb te osobe mogu biti osigurane po toj osnovi i onda nemaju obvezu osobnog dolaska”, objasnila je za HRT Dijana Vuksan iz Službe za zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Do sada se HZZO-u javilo više od 110.000 osiguranika, preostale osobe za prijavu imaju još dva dana, u suprotnom će ostati bez zdravstvenog osiguranja.