Zapadnjačku prehranu povezuje se s mnogim bolestima, a sada se na popis može dodati i kroničnu bol, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Masnoće su korisne za zdravlje, ali u prevelikoj mjeri mogu biti štetne.
Većina ljudi jede previše omega-6 masnih kiselina, a nedovoljno omega-3.
Novo istraživanje proučavalo je potencijalni utjecaj omega-6 masti na neuropatsku bol kod ljudi s dijabetesom i drugim stanjima.
Znanstvenici Zdravstvenog znanstvenog centra Sveučilišta u Teksasu iz San Antonija proučavali su ulogu omega-6 masnih kiselina kod bolnih stanja i utvrdili da izgleda da te masne kiseline izazivaju bol i upalu.
Obilje omega-6 masnih kiselina u tipičnoj zapadnjačkoj prehrani “značajan su rizični čimbenik i za upalnu i za neuropatsku bol”, navodi se u priopćenju znanstvenika.
Poznato je da su dijabetes, autoimuni poremećaji i kardiovaskularne bolesti povezani s prehrambenim navikama, podsjećaju znanstvenici.
Ali prekomjerna konzumacija omega-6 masnoća, koje se pretežito nalaze u procesuiranoj hrani, nije proučavana kad je riječ o samim tim kiselinama i njihovoj ulozi u boli.
Tim znanstvenika s Odsjeka za kemiju i neurologiju Zdravstvenog sustava za veterane Južnog Teksasa na čelu s Jacobom Boydom proučavalo je polinezasićene masne kiseline kod miševa i ljudi.
Premda su omega-6 i omega-3 masne kiseline esencijalne za zdravlje, novo istraživanje sugerira da bi prevaga omega-6 kiselina mogla imati štetne posljedice.
Petogodišnje istraživanje objavljeno je u lipanjskom izdanju časopisa Nature Metabolism.
Omega-6 kiseline uglavnom se nalaze u hrani s biljnim uljima i korisne su do određene mjere.
“Ali zapadnjačka prehrana povezana s pretilošću karakterizirana je puno većom količinom tih kiselina u hrani, od kukuruznog čipsa do kolutića od luka, nego zdravim omega-3 kiselinama, koje se nalazi u ribi i izvorima kao što su lanene sjemenke i orasi”, navode znanstvenici.
“Općenito, nezdrava hrana bogata omega-6 kiselinama uključuje procesuirane grickalice, fast-food, kolače i masno i sušeno meso”, dodaju.
Promjena takvih loših prehrambenih navika i povećanje unosa omega-3 kiselina “jako smanjuje ta bolna stanja”, utvrdili su znanstvenici.
Također, autori su dokazali da su “razine omega-6 lipida u koži kod pacijenata s neuropatskom boli povezanom s dijabetesom tipa 2 jako povezane s prijavljenim razinama boli i potrebom uzimanja analgetika”.
Potrebna su daljnja istraživanja, ali ovaj rad mogao bi postaviti “temelje za nova klinička istraživanja i u konačnici otvoriti nove puteve za kliničko liječenje neuropatija”, navode znanstvenici Aidan McGinnis i Ru-Rong Ji sa Sveučilišta Duke u pratećem uvodniku.