Započeli radovi na rekonstrukciji nasipa Gomboš i Batina

Danas su u Batini počeli su radovi u sklopu projekta „Rekonstrukcija nasipa Gomboš i Batina“, čija je vrijednost 34,49 milijuna kuna. Riječ je o uređenju više od četiri kilometara nasipa uz Dunav, radovi trebaju biti završeni do 17. listopada 2025. godine. Projekt je Hrvatskih voda.

Na kruni nasipa Batina predviđa se tako izvedba višefunkcionalnog armiranobetonskog zida visine 0,45 metara koji će biti dodatna zaštita od vrlo visokih voda rijeke Dunav, zatim uređenje postojećih stepenica prema rijeci, postavljanje žardinjera za cvijeće i ukrasno bilje, klupa za odmor i rasvjete te izgradnja pet vidikovaca na kruni nasipa.

Rekonstrukcija nasipa Gomboš izvodi se na dužini od dva kilometra radi poboljšanja stabilnosti branjene strane nasipa, kontroliranog snižavanja i ispuštanja procjednih voda iz tijela nasipa. Nadvisuje se postojeća kruna nasipa za 0,25 metar, na uzvodnoj dionici od 490 m uređuje se asfaltni put te makadamski put na ostalom dijelu nasipa.

,,Ovdje ćemo napraviti u dužini od 2 km rekonstrukciju nasipa isto tako i nekih 2,2 km će se rekonstruirati nasip Gomboš neposredno uz Zeleni otok gdje ćemo se praktično spojiti do tzv. Tenkovske ceste. Tako i nadalje pripremamo projektnu dokumentaciju u budućnosti će se spojiti nasiti Gomboš i Zmajevac tako ćemo imati kontinuitet sve od Osijeka do Batine jedinstveni sustav nasipa. U razvoju turizma i PP Kopački rit moguće se nadograditi biciklističke staze ili manji vlak od Osijeka do Batine”, istaknuo je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Na svečanom početku radova bio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić: ,,Osječko-baranjska županija živi od Drave i Dunava i ima potrebe za ovakvom infrastrukturom i sustavima. Godinama radimo na nizu ovakvih projekata. U ovom trenutku su završena dva sustava za navodnjavanje i ubrzo će biti otvoreni. Ove prelijepe nasipe stavit ćemo i u turističke svrhe. U budućnosti ih treba spojiti za turističke vlakove i biciklističke staze”.
,,Ovaj projekt je jako bitan, ne samo u smislu obrane od poplava, nego tako mi izgrađujemo turističku infrastrukturu i bolje uvjete za život na ovom prostoru što nam je zajednički cilj”, rekao je načelnik Općine Draž Stipan Šašlin.

Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu komentirao je: ,,Ove projekte dugo pripremamo, puno to znači za smanjenje rizika od poplava, a i u kontekstu mnogobrojnih projekata koje razvijamo s Općinom Draž. Ako je glavna zadaća Hrvatski voda briga o vodno-gospodarskim problemima onda je tu kao glavni vodotok Dunav, a na početku toga u Hrvatskoj je Batina. Puno je Dunavaca koje želimo revitalizirati na ovom području”.