Započeo 22. Tjedan mozga u Osijeku

U organizaciji Sekcije za neuroznanost Osijek te u partnerstvu s Medicinskim fakultetom Osijek, Odjelom za biologiju, Agencijom za odgoj i obrazovanje, FAZOOS-om, GISKO-om, osječkim Sveučilištem i Učeničkom zadrugom „Ruđerica“, u Osijeku je otvoren 22. Tjedan mozga. Riječ je o međunarodnoj manifestaciji čiji je cilj promocija znanja o mozgu i bolestima mozga te upoznavanje šire javnosti sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. Otvorenju je, u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. godine nazočio i zamjenik župana Josip Miletić koji je pohvalio napore organizatora u nastojanjima da približe svijet mozga zainteresiranoj publici.

– Tjedan mozga je izuzetno značajan događaj kojim se želi osvijestiti što mozak predstavlja i kako o njemu voditi računa kroz probavni sustav. Pohvaljujem rad darovitih mladih ljudi, prije svega Sekcije za neuroznanost, koji sudjeluju u ovakvim projektima, a kao i do sad, Osječko-baranjska županija uvijek će biti podrška i oslonac u realizaciji sličnih aktivnosti. Ulaganja u znanje, istraživanje, edukacije i mlade temelj su razvoja svakog društva i lokalne zajednice – kazao je Miletić.

Predsjednica Sekcije za neuroznanost Osijek (SenzOs) Sara Bonet najavila je bogat program u Tjednu mozga, od 13. do 19. ožujka, u kojem će biti sadržaja za sve dobne skupine.

– Nadamo se da će cijeli tjedan biti zanimljiv i poučan i da ćemo svi naučiti nešto novo na opušten i zabavan način. Najvažnija tema ove godine je interakcija probavnog i živčanog sustava, što znači da je izuzetno važno da naša crijeva funkcioniraju pravilno kako bi naš mozak bio sretan i zdrav. Osim toga, bavit ćemo se i postnatalnim razvojem mozga te zainteresiranima približiti sve ono što utječe na razvoj djetetovog mozga, ali i načine na koje ga možemo trenirati i do koje dobi. Za kraj smo ostavili malo stručniju temu o stupnjevima i stanjima svijesti koju smo prepustili specijalistima iz tog područja da ju približe i pojasne široj javnosti – istaknula je Bonet.