Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

foto:pixabay

Pokretanje posla jedno je od najtežih stvari i svaki poduzetnik to jako dobro zna, prvenstveno jer tako nešto oduzima energiju, vrijeme i novac. Jako puno novca, više nego poduzetnik početnik ima na bankovnom računu. Stoga, kao najbolje rješenje čini se okretanje investitorima, zar ne? Ne!

U samom početku nekoliko je razloga zašto se bolje okrenuti sebi samima, a ne drugima, bar kad je riječ o investicijama. U nastavku teksta donosimo koji su to razlozi.

1. Samostalno financiranje omogućava razvoj poduzetničkih vještina

Ako se oslanjate na tebe, koliko god to bilo teško i stresno, iznenadit ćete se na što ste sposobni. I koliko ste sposobni. Nakon tog saznanja, ništa se više ne čini teško, a i vaše sazrijevanje kao poduzetnik bit će na višim razinama no što biste se mogli nadati. Dakle, dajte sve od sebe da svoj posao financirate sami, bez potrebe za investicijama. Jer, u suprotnom zapravo nećete biti svoj gazda.

2. Investitori znače gubitak kontrole

Kao što je rečeno u prethodnom razlogu, ako se okrenete drugima, nećete biti svoj gazda. Kontrolu nad dobrim dijelom vašeg poslovanja imat će netko drugi i nećete se osjećati samostalno, što uvelike uklanja ulogu vaše kompanije, startupa, organizacije… Izbjegnite to kako god znate i zadržite kontrolu nad onime što ste stvorili i pokrenuli kroz duži period.

3. Kad je vrijeme za širenje, iskoristite prednosti koje ste stvorili

U jednom trenutku bit će potrebno okrenuti se investicijama, ali taj trenutak stvorite sami. I taj trenutak iskoristite na najbolji mogući način – za poslovanje i sebe. Dakle, kad ojačate dovoljno da vam investitori prilaze sami, vi ste taj koji postavlja uvjete i u takvoj situaciji sve je daleko lakše. Dogurajte do tog dijela! Neće biti lako, ali osjećat ćete se sjajno i samopouzdanje će vam biti na iznimnom nivou.