Zatvorena birališta, slijedi brojanje glasova

foto: MB Press

U 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj, na kojima je tri milijuna 660 tisuća hrvatskih birača u nedjelju odlučivalo o svojoj lokalnoj vlasti u iduće četiri godine.

Kasno večeras trebali bi se znati sastavi 428 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba. Trebalo bi se znati i tko je od općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran već danas, a tko će morati u drugi izborni krug, 30. svibnja, na Dan državnosti.

No, i prije brojanja glasova poznata su imena budućih gradonačelnika četiri grada – Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice, te načelnika 50-ak općina, jer oni, naime, nisu imali protukandidate.

Baranjske Općine s već poznatim načelnicima su Općina Jagodnjak i Općina Darda. U Dardi svoju načelničku dužnost nastavlja HDZ-ov Anto Vukoje, a u Jagodnjaku SDSS-ova Danijela Mlinarević.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u 21 sat na svojoj mrežnoj stranici, a osvježavat će ih svakih 15 minuta, pa bi se oko ponoći trebali znati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta.

Precizne podatke o tome tko će morati u drugi krug izbora, DIP objavit će u ponedjeljak na konferenciji za novinare.  

Unatoč epidemiji koronavirusa i posljedicama koje je razorni potres iz prosinca ostavio na Banovinu, odaziv na izbore do 16,30 sati bio je nešto bolji nego prije četiri godine. Glasovalo je 35,54 posto birača (milijun i 210 tisuća) u odnosu na 35,15 posto 2017. godine.

Hoće li ovogodišnji odaziv u konačnici premašiti onaj iz prvog kruga 2017. od 46,9 posto, vidjet će se kasno večeras.

I bez epidemije i potresa, lokalni su izbori najzahtjevniji za provedbu. O tome govore podatci da se glasovalo na više od 6 500 biračka mjesta, od čega je 25 bilo u šatorima u Sisku, Petrinji, Donjim Kukuruzarima i Majuru, da se za naklonost birača natjecalo više od 38 tisuća kandidata, da je tiskano gotovo 14 milijuna glasačkih listića, te da ih je bilo 1.232 vrste.

 Kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, u provedbi izbora sudjelovalo je više od 72 tisuća osoba. „Nakon mobilizacije, to je najveća akcija koja se u Hrvatskoj može provesti“, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva za HRT.

 Lokalne izbore motrilo je više od 10.500 promatrača, a stajat će više od 100 milijuna kuna.