Zatvorena birališta, slijedi brojanje glasova

U Hrvatskoj, te u većini od 47 država u kojima se u nedjelju birao hrvatski predsjednik, birališta su zatvorena i slijedi brojanje glasova.

Birališta u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati, kada je završila i dvodnevna izborna šutnja.

Drugi izborni krug pratio je dobar odaziv birača, bolji nego prije dva tjedna, lošiji nego u 2. krugu predsjedničkih izbora prije pet godina.

Do 16,30 sati glasovalo ih je nešto više od 1, 5 milijuna, odnosno 43,52 posto. To je za 190 tisuća birača više nego u prvom krugu, ali i za 170 tisuća manje nego 2015. kada ih je glasovalo 48, 23 posto.

Prvi rezultati DIP-a u 20 sati

Kome su birači bili naklonjeniji, sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivšem premijeru Zoranu Milanoviću (SDP) moglo bi se vrlo pouzdano znati oko 22 sata.

“Vjerujem da će se možda i prije 21,30 sati moći vidjeti izvjestan trend ovih izbora“, rekla je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Prve izborne rezultate, koji će obuhvatiti manja biračka mjesta, DIP će objaviti u 20 sati, a potom ih osvježavati svakih pet minuta.

Na drugom krugu izbora pravo odlučivanja tko će u idućih pet godina biti vladar Pantovčaka imalo je 3.860.000 birača u zemlji i inozemstvu, glasovati su mogli na 6. 533 biračka mjesta, pod budnim okom više od 24 tisuće birača.

Zbog vremenske razlike, prva su birališta otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu u Australiji, posljednje u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu i u njemu će se glasovati do 4 sata u ponedjeljak.