Završava još jedna kazališna sezona

Kazališna sezona 2021./22. bliži se kraju u Gradskom kazalištu Beli Manastir. Nakon dvije godine rada u hibridnim uvjetima (online programi ili ograničen, mali broj publike) „život“ se vratio na daske koje život znače. Pa krenimo redom kroz sezonu.

Rujan i listopad su im protekli i dalje otežano u probama za nove predstave i online programima, dok su u studenom održali Europsku Noć kazališta svečanom izložbom fotografija povodom 15 godina rada i kazališnom predstavom. Nekoliko dana kasnije, posjetili su PŠ Branjin Vrh i s učenicima 2. razreda održali radionicu „Upoznajemo kazalište“. U prosincu su odigrali komediju za odrasle „Sljedeći“ te sudjelovali na Adventu s Djed Božićnjakom i vilenjacima u Kneževim Vinogradima i Belom Manastiru.

Posjetili su i učenike u belomanastirskoj osnovnoj školi. Siječanj je bio u znaku nastavka programa „Upoznajemo kazalište“, a radionice su održane u PŠ Bolman i PŠ Duboševica, dok su OŠ Šećerana posjetili u veljači. Programe s djecom vodila je ravnateljica, Daniela T. Herman.

Nakon popuštanja mjera, kazalište je u ožujku otvorilo vrata i započelo s izvedbama uživo.

Najprije su izveli povodom Svjetskog dana kazališta za djecu, predstavu „Put po svijetu“, potom izložbu o Anne Frank s fotografijama iz predstave. Tim povodom posjetili su ih učenici 7. i 8. razreda belomanastirske osnovne škole, a programe su nastavili s javnim čitanjem poezije (u suradnji s Centrom za kulturu, kao nositeljem programa) i s „Kavom s glumcima“ (u suradnji sa Savjetom mladih Grada Belog Manastira).

U travnju su odigrali predstavu za djecu, „Pale sam na svijetu“, sudjelovali su s MG Oaza u obilježavanju „Svjetskog dana činjenja dobrih djela“, a u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje, na trgu Slobode odigrali su „Luckaste klaune“ (u Uskršnjoj verziji) povodom manifestacije “Uskršnji korzo“.

Aktivnosti nisu zaustavili, već su 26. travnja odigrali predstavu „Priča o prometu“ u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske i PP Beli Manastir. Predstavu su pogledali učenici belomanastirske osnovne škole, OŠ Šećerana i PŠ Bolman. Ravnateljica Daniela T. Herman  program rada kazališta predstavila je i učenicima 2. i 3. razreda Gimnazije Beli Manastir, a mjesec su završili promocijom knjige o Stevici Šovakovu.

U svibnju je održan 11. Dječji kazališni festival Beli Manastir, a ulaz na sve predstave bio je besplatan.

Održano je i predavanje o povijesti kazališta na Klio festu, a 25. svibnja u suradnji s Gimnazijom, ispratili su maturante. Sezonu su završili početkom lipnja predstavom o nasilju nad ženama, koju će publika moći reprizno gledati početkom nove kazališne sezone (rujan/ listopad). Predstavu i gostovanje u Njemačku omogućilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a ostali programi izvedeni su uz podršku Županije i Grada Belog Manastira. A koji su im planovi tijekom ljeta, unatoč kraćoj pauzi, pitali smo u upravi kazališta.

„I ljeto će nam biti radno. Lipanj završavamo gostovanjem u Stuttgartu i posjeti još nekih hrvatskih zajednica, kojima igramo besplatne predstave i druge kulturne sadržaje. U kolovozu imamo izvedbe za djecu u Pleternici i Pragu (Češka), a u rujnu predstave o prometu u suradnji s policijom i gostovanje u Beču (Austrija) i Tuzli (BiH). Za jesen planiramo i konferenciju o važnosti kazališnog amaterizma te vraćanje na repertoar svih predstava čije je izvedbe zaustavila korona, kao i Dane Harry Pottera za najmlađe. Ostatak ljeta uz kraće pauze provest ćemo na probama“, potvrđeno nam je u kazalištu.