Završen 11. Dječji kazališni festival Beli Manastir

U petak, 27. svibnja, završio je 11. po redu Dječji kazališni festival Beli Manastir kojega od samoga početka u udruženim snagama organiziraju jedino baranjsko kazalište, Gradsko kazalište Beli Manastir i Centar za kulturu Grada Belog Manastira. Festival godinama uveseljava djecu i održan je čak i u vrijeme korone u otežanim mogućnostima, ali sve s ciljem da djeca imaju svoj festival.

Zanimljivost festivala je da je ulaz na sve predstave besplatan, a predstave se pomno biraju za sve uzraste. Tako je ove godine festival otvorila Kazališna družina Pinklec iz Čakovca s predstavom „Bremenski svirači“, a u utorak je dotovalo Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba. Oni su se predstavili s djelom „Bijeli klaun“, pa su ih došli posjetiti i učenici 7. razreda belomanastirske osnovne škole u pratnji svojih razrednica, budući da je navedeno djelo inače lektira u 7. razredu. Srijeda je bila u znaku Kazališta „Mala scena“ iz Zagreba koje je izvelo predstavu „Velika tvornica riječi“, a četvrtak je okupio najviše mališana, koji su uživali u izvedbi domaćina, belomanastirskog kazališta u predstavi „Luckasti klauni“. Petak je zatvorilo Kazalište „Smješko“ s edukativnom predstavom „Plavi planet“.

Prema riječima voditeljice kazališnog odjela Centra za kulturu, Daniele T. Herman, festival je nakon dvije godine ponovno u dvoranu vratio djecu i dječji smijeh, a to je najveća nagrada organizatorima.