Završen 5. Tjedan Harryja Pottera, među sudionicima i dvije Belomanastirke

U osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, završen je 5. tjedan Harryja Pottera. Organizator je upravo GISKO, čije su knjižničarke i začetnice ove čarobnjačke manifestacije. Dosadašnje godine okupile su veliki broj djece, zaljubljenike u Harryja Pottera, a ove godine manifestacija je održana u posebnim okolnostima.

Unatoč ovogodišnjim zabranama, mjerama i preporukama, GISKO je odlučio održati ovu manifestaciju poštivajući sve epidemiloške mjere, no broj djece je smanjen na tek 20 sudionika po radionici, u dvije smjene, 5 dana. Da je interes djece bio veći od ponude, rezultira činjenica da su istoga trena telefoni osječke knjižnice bili užareni, a mjesta su se popunila odmah. U grupi djece, većinom iz Osijeka, našle su se i dvije Belomanastirke, Lana Herman (11) i Lucija Bandov (12), koje su cijeli tjedan odlazile u Osijek na radionice.

Nažalost djece i organizatora, omiljeni Metlobojski turnir ove godine nije se zbog epidemioloških razloga uspio naći na programu, ali tradicionalni kviz je održan. Sudionici su tako mogli biti Tromagijski prvaci – u ponedjeljak, 24. kolovoza, održana je radionica Tromagijskog turnira, tijekom kojeg prvaci naizmjence moraju svladati niz fizičkih i logičkih zadataka, a bodovi svakog prvaka unutar doma se zbrajaju. Dom s najuspješnijim prvacima osvaja Tromagijski pokal, baš kao i Harry i Cedric.

U utorak, 25. kolovoza, radionice su posjetila dva gostujuća profesora – Luka Medić i Robert Kovač, koji su i sami do prošle godine bili sudionici. Luka ih je učio o važnosti pranja ruku te su djeca izradila sapune s čarolijama u bojama doma, dok se Robert prigodno odjenuo te iz dlanova “gatao“ ocjene u školi. Neizrecivci u nastajanju nova je radionica, prvi put održana u srijedu, a s obzirom na to da su Neizrecivci djelatnici Ministarstva magije koji nikome ne smiju reći što točno rade, bilo je primjereno da ova radionica bude izazov šaptanja (Whisper challenge), riječi i fraza koje smo mogli pročitati u knjigama. Četvrtak je bio rezerviran za repriznu radionicu Duelantskog kluba, a u petak su djeca, zahvaljujući opremi GISKO-a i Američkog kutka Osijek, izrađivali HP motive 3D olovkama te uz pomoć micro:Bit-ova određivali kojem domu pripadaju te provjerili tko zna najviše o malom čarobnjaku na kvizu, odnosno Opakom Čarobnjačkom Ispitu.