Završen projekt izgradnje prvih socijalnih stanova

foto: MB press

Danas je Grad Beli Manastir predstavio završen projekt izgradnje prve zgrade za socijalno ugrožene. Atraktivna zgrada u Osječkoj ulici sastoji se od 20 stanova, a biti će useljiva do jeseni, kada prođu završne kontrole.

Prije na ovome prostoru nalazile su se derutne prostorije u kojima je živjelo 7 obitelji. Nemogućnost življenja dosegla je svoj vrhunac u trenutku kada su se prostorije većinski urušile. Tada je Grad Beli Manastir odlučio putem Intervencijskog plana zbrinuti socijalno ugrožene obitelji u novom stambenom objektu. Projekt je započeo 1. ožujak 2017. godine s prikupljanjem projektne dokumentacije te je nakon šest mjeseci potpisan ugovor o korištenju sredstava iz fondova Europske unije. Prijašnji objekti srušeni su 2018. godine, a do danas izgrađen je novi. Projekt je ukupno vrijedan 6,7 milijuna kuna, od čega su 5,7 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije putem Operativnog programa ,,Konkurentnosti i kohezija 2014. – 2020.”.

U ovih 20 stanova, ukupne površine 866 kvadratnih metara, uselit će 7 obitelji koje su do sada živjele na istoj adresi, a ostalih 13 stanova želi se pružiti obiteljima na području grada koje također žive u derutnim objektima. Opći cilj projekta je osigurati potrebnu stambenu infrastrukturu te zaštita i stvaranje novih mogućnosti za osjetljive skupine, odnosno socijalno ugrožene.

Uskoro će započeti rušenje još jedne derutne građevine u istoj ulici gdje će se izgraditi zgrada s 30 stanova za socijalno ugrožene. Svi stanari iz ovih prostorija zbrinuti su u nekretnine u gradskom vlasništvu. Također, Gradsko vijeće donijelo je odluku o izdavanju stanova u vlasništvu Grada.