Završena 11. Europska noć kazališta u Belom Manastiru

11. manifestacija Europska Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, završena je sa svim pred i post programima danas, 18. studenoga 2019. godine.

Gradsko kazalište Beli Manastir 9 je godina domaćin te nacionalne manifestacije, a prije toga, bilo je gostujuće kazalište u gradovima Lijepe Naše od prve Noći. Kako službenih brojki još nema, ali prema očekivanjima glavnog organizatora iz Zagreba, Noć je ove godine vjerojatno uspjela nadmašiti prošlogodišnja očekivanja, kada je bilo u gotovo 60 mjesta Republike Hrvatske kazališnih predstava i popratnih sadržaja s rekordnim brojem publike. Ovogodišnja Europska Noć kazališta u Belom Manastiru bila je i dio proslave Dana grada i trajala je čak 3 dana (dva dana uoči Noći i glavni program u subotu, 16.11.).

Tako je Beli Manastir bio prvi hrvatski grad na popisu koji je „otvorio“ program Noći kazališta još 14.11., a Zaprešić grad u kojem je 18.11. završila Noć. U (pre)punoj konferencijskoj dvorani Etnološkog centra baranjske baštine u četvrtak, 14.11. predstavljena je knjiga „Pustara“, autorice Daniele Taslidžić Herman. O knjizi su govorili recenzenti, dr.sc. Rudolf Emert, dr.sc. Jakab Ferkov iz Mohača i urednik knjige, Davor Taslidžić, dok je recenzija emeritusa, dr.sc. Saliha Kulenovića iz Tuzle, pročitana. Sve prisutne pozdravio je Goran Hes, zamjenik gradonačelnika koji je rekao i nekoliko rečenica vezanih uz samu temu knjigu, a uz njega su u ime Grada Belog Manastira bili i Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika te Davor Gotal, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Belog Manastira.

Sama autorica na kraju se obratila prisutnima i rekla kako je važno ostavljati pisani trag, kako bi mogli svjedočiti jednom vremenu i načinu života. Moderatorica promocije bila je Sanja Horvat, glumica Gradskog kazališta Beli Manastir, a ulomke je čitala Klea Posavac, također iz belomanastirskog kazališta. Organizator promocije bio je Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, koji  je i izdao knjigu.

U petak, 15.11. odigrana je premijerna izvedba predstave „Pruži mi ruku“ koju je izveo Dramski studio za mlade Gradskog kazališta Beli Manastir u Velikoj dvorani pred oko 130 posjetitelja. Predstava je rađena u suradnji s Odjelom prevencije policijske uprave osječko – baranjske i županijskim Savjetom mladih, a tekst i režiju potpisuje glumački kolektiv. Za scenski pokret i dramatizaciju teksta bila je zadužena Daniela Taslidžić Herman, dok je svjetlosne efekte i igru sjena upotpunio Zoran Herman svojim dizajnom rasvjete i glazbom. U predstavi su uloge ponijeli Dunja Vlahek, Klea Posavac, Tena Grgić i Matija Barić. Svoju pretpremijeru ova predstava je doživjela u dva navrata i to u susjednoj Bosni i Hercegovini u mjestu Gornji Rahić i gradu Brčkom a u suradnji s organizacijama IOM i OSCE.

Riječ je  o predstavi koja je ponijela snažnu poruku protiv govora mržnje i nastavlja se igrati, kako u Hrvatskoj tako i izvan granica RH. Tena Grgić je bila debitantica večeri jer joj je ovo prva kazališna uloga te se odlično snašla u svojoj glumačkoj izvedbi. Matija Barić već se ranije okušao u manjim ulogama (kao svirač u monologu „Mojoj Baranji“ kojeg izvodi Dunja Vlahek, te u ulozi Skitka u predstavi „Put po svijetu“).  

Još jedno novo lice, još jedna debitantica zaigrala je na „daskama koje život znače“ idućeg dana, u subotu, 16. studenog. Riječ je o Sanji Horvat, koja je ponijela ulogu hladne i bezobrazne liječnice koja vrši vojne preglede. Komediju „Sljedeći – Moj alter ego i ja“ čiji tekst potpisuje američki dramski pisac Terrance NcNelly, 45 minuta „vodio“ je fantastični Nebojša Šimić, najprije kao Marijan Čiver, 35-godišnjak s govornom manom, koji se na sve moguće načine trudi izbjeći odlazak u vojsku i rat, jer „nije ga on ni započeo“, a potom i kao živopisni Gabrijel Leon Tutić, koji se na sve moguće načine trudio „upasti“ u vojsku, među, zgodne mladiće.

Nebojša Šimić svojim je glumačkim kreacijama izazvao salve smijeha i pljesak, kada je, dok se skidao za pregled, svoje rublje bacio u publiku i izabrao svoje „žrtve“. Predstavi je nazočio i belomanastirski gradonačelnik, Tomislav Rob.

Europsku Noć kazališta financijski su podržali Grad Beli Manastir i Osječko – baranjska županija, a na dvije kazališne predstave i promociji knjige ukupno je nazočilo oko 350  posjetitelja.