Završena kazališna sezona u Gradskom kazalištu Beli Manastir

Kazališna sezona 2019./ 20. je završena i ostala je kao i u svim segmentima društva, zabilježena kao posebna i drugačija. Početak sezone (rujan 2019.) bio je obećavajući za jedino kazalište u Baranji koji ima profesionalni i amaterski ansambl. Sezona je počela gostovanjem u Mariboru (Slovenija) nakon čega je uslijedio dolazak Gradskog kazališta iz Županje, koji su na baranjskim daskama koje život znače, izveli dramu „Miris jorgovana“ prema tekstu Snježane Puljić a u režiji Marka Sabljakovića. Potom je u listopadu uslijedilo gostovanje u Svetozar Miletić (Vojvodina) s predstavom „Sljedeći“ (Nebojša Šimić i Daniela Herman) u pretpremijernoj izvedbi, te gostovanje u G. Rahiću (Brčko, Bosna i Hercegovina) također u pretpremijernoj izvedbi predstave o prevenciji govora mržnje „Pruži mi ruku“ u suradnji i organizacijom IOM. U studenom su povodom Europske Noći kazališta i programa proslave dana Grada izvedene dvije premijere. Prva je odigrana 15. studenog i rađena je u suradnji s Županijskim Savjetom mladih i Odjelom prevencije policijske uprave osječko – baranjske na temu govora mržnje „Pruži mi ruku“ u režiji Daniele Herman, inače i ravnateljice kazališta (uloge su ponijeli: Dunja Vlahek, Matija Barić, Klea Posavac i Tena Grgić, oblikovatelj tona i svjetla bio je Zoran Herman, dok je koreografije osmislila Dunja Vlahek), a 16. studenog odigrana je premijera predstave „Sljedeći“ u izvedbi Nebojše Šimića i Sanje Horvat, u režiji Daniele Herman. Istim povodom organizirana je i promocija knjige „Pustara“ autorice Daniele Herman u Etnološkom centru baranjske baštine, gdje su ulomke iz knjige čitale glumice Sanja Horvat i Klea Posavac. Prosinac je bio u znaku božićnih aktivnosti, pa u na 1. Adventu u Petlovcu žive jaslice uprizorili Matija Barić i Tena Grgić, a predstave o Djed Božićnjaku za tvrtku Belje plus u Belom Manastiru i Vrbovcu odigrali su glumci: Igor Farkaš, Sanja Horvat, Dunja Vlahek, Klea Posavac, Matija Barić, Lana Herman, Ema Horvat, Julia Feher i Dora Rabbi, ponovno u režiji Daniele Herman. Ostale vikende povodom Adventa glumci su proveli na belomanastirskom trgu odjeveni u kostime Djed Božićnjaka i vilenjaka te su se slikali s djecom i dijelili medenjake i slatkiše. Kraj godine je za kazališni svijet Hrvatske završio tragično, smrću Aleksandra Bogdanovića (HNK Osijek), koji je kratko surađivao s belomanastirskim glumcima na Rimskim danima u Vinkovcima 2019.

Ulaskom u Novu 2020. godinu, pripremala se još jedna premijera za mlade, na temu vršnjačkog nasilja. I ova je predstava rađena u suradnji s Županijskim Savjetom mladih i Odjelom prevencije policijske uprave osječko – baranjske, a ponijela je naziv „Želim život bez nasilja“. Uloge su ponijeli Laura Lamza, Dunja Vlahek, Matija Barić i Klea Posavac. Predstava je premijerno prikazana 26.2., a dan ranije, 25. veljače prikazani su za najmlađe „Luckasti klauni“ (Dunja Vlahek i Matija Barić) povodom Dječjeg karnevala u organizaciji Grada Belog Manastira. 28. veljače predstava „Želim život bez nasilja“ odigrana je u Našicama. Glumci nisu na žalost znali da će im to biti zadnje gostovanje u ovoj kazališnoj sezoni. Uslijedila je korona… Život je na trenutak stao, pa je tako i kazalište zatvorilo svoja vrata. Privremeno. No, kako bi ipak radili i stvarali, organizirali su se i održavali probe putem društvenih mreža za nove predstave, ponavljali reprizne naslove i puštali na Youtube kanal snimke starih predstava. Ožujak, travanj, svibanj i lipanj proveli su u probama i tri neuspjela pokušaja dogovaranja gostovanja u Austriji, Švicarskoj i Češkoj, koja su svaki put pomjerena „za idući mjesec zbog korone“.

Na žalost, dio gostovanja im je i otkazan. Odlazak u policijsko odmaralište u Valbanonu, gostovanja diljem Bosne i Hercegovine dogovorena s predstavom „Pruži mi ruku“, gostovanja na festivalima u Srbiji i Crnoj Gori…Trenutno reprizno igraju predstave na 9. Dječjem kazališnom festivalu Beli Manastir u dvorištu Centra za kulturu („Pale sam na svijetu“, „Priča o prometu“ – u suradnji s Odjelom prevencije policijske uprave osječko – baranjske, „Luckasti klauni“ i „Put po svijetu“). Tekstove za sve dječje predstave potpisuje dramski pisac za djecu Tode Nikoletić, a režiju Daniela Herman. Broj posjetitelja je ograničen a time i skroman, no ipak je pohvalno da se unatoč vremenima u kojima se nalazimo i gubitcima koje trpi i kazališni svijet, gdje nisu uvijek samo „poznata lica“ već i mnoštvo ljudi iza scene (tehničari, scenografi, kostimografi, dramaturzi, scenski radnici, inspicijenti) ipak programi održavaju. Zaključno s 30.7. igra se zadnja predstava, „Put po svijetu“, a potom slijedi pauza do rujna, kada ulazimo u novu kazališnu sezonu 2020./ 21.

A u novoj sezoni, ukoliko sve bude po planu, čekaju nas 2 premijere za odrasle, predstava za djecu „Dva gusara“ prema tekstu Tode Nikoletića a u režiji Daniele Herman, predstava o nasilju nad ženama, također u suradnji s policijom, te još iz svibnja dogovorena gostovanja u Austriju, Švicarsku, Češku i Slovačku, u nadi da se neće i četvrti put otkazati.